Psyko-fulltreffer

Detaljrik og velskrevet psykologisk spenning

BOK: Baronesse Rendell av Babergh er en av de virkelige veteranene i britisk krim, og mest kjent for bøkene om førstebetjent Wexford. Men Ruth Rendell slutter heller aldri å overraske og imponere med sine frittstående psykologiske spenningsromaner. Det gjelder også for «Varslet død», en roman som kom ut på engelsk for to år siden.

Togulykke

Rendell tegner overlegent troverdige portretter av mennesker med (mest) svake sider, og presenterer et omfattende persongalleri man helst vil slippe å møte: svindlere, opportunister og generelt ustabile typer som uansett er mest opptatt av sitt eget velbefinnende.

Araminta «Minty» Knox har så mange tvangsnevroser at hun nesten ikke er i stand til å fungere normalt, spesielt ikke etter at Jock Lewis ble borte. Hun fikk brev om at han omkom i en togulykke, og nå har hun begynt å se gjenferdet hans. Minty, som bader minst to ganger om dagen og vasker hendene hele tida, får nå nye utfordringer å streve med.

Dødelig såret

Utfordringer har også Zillah, fattig alenemor til to etter at ektemannen Jerry Leach syntes det ble for mye ansvar. Nå har hun fått tilbud om ekteskap fra en gammel venn, den notoriske skaphomsen og Tory-politikeren James «Jims» Melcombe-Smith, og hva gjør ikke en kvinne i nød?

Og så har vi Fiona, velstående advokat og forlovet med Jeff Leigh, en mann den overvektige nabofruen Michelle ikke synes særlig om. Hun mener han bare er ute etter pengene hennes, og blir dødelig såret når Jeff snakker stygt om kroppen hennes.

At Jock og Jerry og Jeff er en og samme mann, overrasker neppe noen. Men det er måten Rendell fletter sammen de på én og samme tid uavhengige og sammenhengende historiene på, som driver handlingen framover. Denne boka er nøyaktig skrudd sammen, og en nytelse å lese - i Tone Bulls gode oversettelse - i all sin detaljrikdom.