Psyko-poesi fra Hal & Erlend

Lo du av fjorårets poetiske overraskelse «Sa Mor»? Eller gråt du kanskje en skvett? Nå gir Erlend Loe oss flere av Hal Sirowitz' nevrotiske nedtegnelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg møtte Hal Sirowitz i fjor, og da jeg fortalte om den store interessen i Norge, ble han skikkelig rørt, forteller Erlend Loe.

- Han ble helt skjelven, trodde ikke det var sant. Så ga han meg denne boka. Den er vel så bra, så jeg bestemte meg for å gjendikte flere dikt.

Allensk

Årets samling Sirowitz-dikt heter «Sa terapeuten min», og handler nettopp om den andre store autoriteten i jeg-personens liv: psykologen. Og hun er ikke mer nådig i sin karakteristikk av den unge mannen enn det moren var i forrige bok:

«Selv om du var rik & berømt, / sa terapeuten min, ville du fremdeles / ikke gjøre henne lykkelig»

- Det er råtrist på en morsom måte, smiler Erlend Loe.

- Jeg er jo egentlig ikke noen oversetter, men disse diktene ligger meg såpass nært i tone og språk at jeg synes jeg kan oversette dem. Jeg har aldri gått i terapi sjøl, men det kan vel fort snu seg, sier Loe og ler.

Parallellene til Woody Allen er påfallende når jødiske Sirowitz, bosatt i New York, skildrer det traumatiske forholdet til kvinner, mor og terapeut. Er Sirowitz som en Allen-figur i virkeligheten?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer