Psyko-poesi fra Hal & Erlend

Lo du av fjorårets poetiske overraskelse «Sa Mor»? Eller gråt du kanskje en skvett? Nå gir Erlend Loe oss flere av Hal Sirowitz' nevrotiske nedtegnelser.

- Jeg møtte Hal Sirowitz i fjor, og da jeg fortalte om den store interessen i Norge, ble han skikkelig rørt, forteller Erlend Loe.

- Han ble helt skjelven, trodde ikke det var sant. Så ga han meg denne boka. Den er vel så bra, så jeg bestemte meg for å gjendikte flere dikt.

Allensk

Årets samling Sirowitz-dikt heter «Sa terapeuten min», og handler nettopp om den andre store autoriteten i jeg-personens liv: psykologen. Og hun er ikke mer nådig i sin karakteristikk av den unge mannen enn det moren var i forrige bok:

«Selv om du var rik & berømt, / sa terapeuten min, ville du fremdeles / ikke gjøre henne lykkelig»

- Det er råtrist på en morsom måte, smiler Erlend Loe.

- Jeg er jo egentlig ikke noen oversetter, men disse diktene ligger meg såpass nært i tone og språk at jeg synes jeg kan oversette dem. Jeg har aldri gått i terapi sjøl, men det kan vel fort snu seg, sier Loe og ler.

Parallellene til Woody Allen er påfallende når jødiske Sirowitz, bosatt i New York, skildrer det traumatiske forholdet til kvinner, mor og terapeut. Er Sirowitz som en Allen-figur i virkeligheten?

- Han er en behagelig mann, men kanskje en som ikke har fått så mye gratis her i livet. Han er 48, han har gått i terapi i mange år han også, han jobber som lærer for barn med skrivevansker og skriver på fritida.

Sirowitz har en liten tilhengerskare i New York, og er bare oversatt til hebraisk og norsk. I oktober kommer mannen sjøl til Norge for å lese diktene sine.

- Jeg synes diktene er en elegant måte å bearbeide motgang på. Diktene blir en type terapi i seg selv. Hal snakker til de aller fleste av oss, alle sliter vi vel med selvtilliten innimellom.

Mange jern

Erlend Loe har gjendiktet Sirowitz innimellom andre prosjekter. Å jobbe med oversettelsen er som bankebrettet i «Naiv.Super», en god avkobling. I år har han skrevet en ny barnebok, «Kurt quo vadis?», og vært på stillehavsekspedisjon. Og puslet med noen andre prosjekter som er litt hemmelige ennå, han vil ikke ha samme forhåndsoppstyr som det ble rundt romanen han jobber på nå.

- Det er klart det er skummelt å selge skinnet før bjørnen er skutt. Det blir bok av turen til Manuae, men resultatet kommer ikke til å likne på det jeg skrev i Dagbladet.

TO BØKER: Erlend Loe er Hal Sirowitz' talsmann i Norge. I September kommer flere dikt, og i oktober kommer poeten selv.