HEMMELIG OPPDRAG: Da Henrik Elvejord Borg var på «Ex on the Beach»-innspilling, jaktet han ikke på kjærligheten. Han var der nede for å skrive bok. For ei tid tilbake leste han opp et utdrag. Video: Ruben Pedersen / Helén Skogstad Vis mer Vis mer Vis mer

Henrik Elvejord Borg

Psykolog om «Ex on the Beach»-floken: - Det var ikke spesielt lurt

Peder Kjøs mener Henrik Elvejord Borg selv hadde ansvar for å informere TV-selskapet om diagnosen sin.

I boka «Text on the Beach» avslører Henrik Elvejord Borg at han har diagnosen bipolar lidelse, og at han slet med rus og hadde vært langtidssykemeldt i forkant av innspillingen av den omstridte realityserien «Ex on the Beach».

- Jeg burde jo aldri deltatt. Det kunne gått skikkelig galt. At hvem som helst kan delta på noe slikt er hårreisende, sier Elvejord Borg til Dagbladet.

Selv hevdet han det kunne blitt uforsvarlig å ha ham med i programmet, på grunn av hans psykiske lidelse. Likevel føler han ikke noe ansvar for at han selv burde informert produksjonen på forhånd.

- Jeg fortalte selvfølgelig litt om mitt tidligere liv, men vi gikk aldri inn på detaljnivå. Litt kritikk kan selvfølgelig rettes mot meg også, jeg holdt igjen mye informasjon. Etter min mening slippes hvem som helst inn i konseptet, og jeg ville være med for bokprosjektet mitt, sier Elvejord Borg.

- Ikke særlig lurt

Psykolog Peder Kjøs mener det er problematisk dersom Elvejord Borg har tilbakeholdt informasjon om diagnosen og rusbakgrunnen sin.

- Det var ikke spesielt lurt. Det blir som å gå inn i en butikk og stjele, og så klage på at personalet ikke så det og stoppa deg. Det er veldig, veldig rart, sier han til Dagbladet.

EGET ANSVAR: Psykolog Peder Kjøs mener det skal mye til før man er så psykisk syk at man ikke er ansvarlig for sine egne handlinger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EGET ANSVAR: Psykolog Peder Kjøs mener det skal mye til før man er så psykisk syk at man ikke er ansvarlig for sine egne handlinger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er helt sikker på at han har blitt spurt om både rus og psykisk helse. Det er i så fall han som har valgt å ikke fortelle det, og holde det skjult.

Dagbladet har forelagt Elvejord Borg kritikken fra Kjøs, men han ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.

- Eget ansvar

Kjøs mener det er urimelig å forvente at psykologene involvert i castingen skulle finne ut om Elvejord Borgs sykdomshistorikk og rusbakgrunn dersom han selv ikke fortalte om det.

- Det er ikke noe blodprøve, vet du. Man må bare spørre, også kan folk ljuge. Hvis folk går inn for å skjule noe, er det deres eget ansvar, sier han.

Han ønsker ikke å ta stilling til om en bipolardiagnose burde diskvalifisere noen fra å delta på et program som «Ex on the Beach».

- Det kan jeg ikke vurdere, jeg har ingen innsikt i verken programmet eller casting-prosessen.

Han mener imidlertid at det helt klart finnes mange psykiske helsetilstander som ikke diskvalifiserer fra å være på TV.

- Hvis ikke ville det vært veldig få igjen på TV.

Kjøs understreker at de fleste med Elvejord Borgs diagnose fungerer i hverdagen uten problemer.

- Umyndiggjør seg selv

Kjøs mener det er opp til den enkelte å ta informerte valg. Også når man melder seg på realityprogrammer.

- Dersom man er manisk på en måte som gjør at man er tydelig prega og er psykisk ustabil er det noe annet, men det skal tross alt mye til. At alt ansvar skal ligge på noen andre fordi man har hatt en dårlig opplevelse, det er en total ansvarsfraskrivelse. Det er jo egentlig å umyndiggjøre seg selv, sier han.

Han mener det skal mye til før noen er så syke at de ikke har ansvar for sine egne handlinger.

- Så lenge det er voksne folk som gjør normale aktiviteter de selv er i stand til å vurdere, så må man ta ansvar sjøl.

Kjøs understreker at det er TV-selskapets oppgave å gi deltakerne informasjonen de trenger.

- Det er et delt ansvar, men generelt tenker jeg at voksne mennesker som selv aktivt oppsøker noe, må ta mesteparten av ansvaret selv, så lenge de har fått den nødvendige informasjonen. Dette er jo ikke noe folk tvinges til å være med på.

Diagnosen fritar ikke Elvejord Borg fra ansvaret om å være ærlig overfor TV-selskapet, mener Kjøs.

- Har man en bipolar sykdom, er man klar over det, og med mindre man er kjempemanisk i intervjusituasjonen, må man snakke sant. For meg høres det ut som om Elvejord Borg har valgt å gå inn i en situasjon på falske premisser.

- Undervurderer forfatteren

Dagbladets anmelder triller en ener på terningen, og retter kritikk mot både Kagge Forlag og selskapet som sto bak TV-serien.

Han mener boka er litterært svak, og reiser spørsmål ved etikken knyttet til å bidra til den videre eksponeringen av en person med Elvejords sykdomshistorikk og rusbakgrunn.

Forlegger Tuva Ørbeck Sørheim i Kagge forlag er ikke enig i kritikken.

- Dagbladets anmelder undervurderer Henrik Elvejord Borg når han hevder at han «uten helt å forstå det selv» stiller spørsmål rundt TV-produksjonens etikk. Anmelderen overser at han helt eksplisitt skriver kritisk om produksjonen, særlig den psykologiske oppfølgingen i forkant og under TV-innspillingen. NRKs anmelder har derimot lagt vekt på denne siden ved boka, sier hun til Dagbladet.

Hun mener også man undervurderer bokdebutanten hvis man stiller spørsmål om forlaget gjør Elvejord Borg en bjørnetjeneste ved å gi ut boka.

- Han har gjennom ett år hatt et uttalt mål om å skrive om opplevelsene han har hatt under «Ex on the Beach». Vi opplever ham som en bevisst ung mann med klare mål, og vi opererer ikke med en mal for hvordan en forfatter skal leve.