Psykolog: Sju steg til å si nei til selvutviklingen

Leter du etter svar i ditt indre, finner du bare organer, mener Svend Brinkmann.

ANTI-SELVHJELPSBOK: Psykologiprofessor Svend Brinkmann tar et oppgjør med selvutviklingskulturen i sin nye bok.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANTI-SELVHJELPSBOK: Psykologiprofessor Svend Brinkmann tar et oppgjør med selvutviklingskulturen i sin nye bok. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) - Da det yngste barnet mitt begynte i barnehagen, bare ni måneder gammel, leste jeg på hjemmesiden deres: «Vi tror på det enkelte menneskets evne til utvikling og forandring». Det dreide seg om en liten baby! Denne retorikken, dette snakket om personlig utvikling, finnes overalt i dag, sier den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann og slår ut med armene.

I fjor høst utga han den satiriske boka «Stå imot - si nei til selvutviklingen», og skapte mediestorm i Danmark. Avisa Information klistret hans sju bud (se faktaboks) over hele førstesida, han fikk rosende anmeldelser, men også krasse motsvar fra forulempede kolleger og coacher. Nå lanseres boka på norsk, og i kveld kan du se ham argumentere for negative tanker og undertrykte følelser på Skavlan.

Stress og depresjon - Hva er det som er galt med å utvikle og forandre seg? - Vi trenger forandringer. Men når det handler om personlig utvikling, ens eget indre, så er det grunn til å være kritisk. Det handler jo ikke om å bli et bedre menneske, men om hvordan en selv kan få suksess. Når det blir noe du er nødt til for å være attraktiv på arbeids- og partnermarkedet, kan det føre til stress, utbrenthet og depresjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer