Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Psykolog: Sju steg til å si nei til selvutviklingen

Leter du etter svar i ditt indre, finner du bare organer, mener Svend Brinkmann.

ANTI-SELVHJELPSBOK: Psykologiprofessor Svend Brinkmann tar et oppgjør med selvutviklingskulturen i sin nye bok.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANTI-SELVHJELPSBOK: Psykologiprofessor Svend Brinkmann tar et oppgjør med selvutviklingskulturen i sin nye bok. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) - Da det yngste barnet mitt begynte i barnehagen, bare ni måneder gammel, leste jeg på hjemmesiden deres: «Vi tror på det enkelte menneskets evne til utvikling og forandring». Det dreide seg om en liten baby! Denne retorikken, dette snakket om personlig utvikling, finnes overalt i dag, sier den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann og slår ut med armene.

I fjor høst utga han den satiriske boka «Stå imot - si nei til selvutviklingen», og skapte mediestorm i Danmark. Avisa Information klistret hans sju bud (se faktaboks) over hele førstesida, han fikk rosende anmeldelser, men også krasse motsvar fra forulempede kolleger og coacher. Nå lanseres boka på norsk, og i kveld kan du se ham argumentere for negative tanker og undertrykte følelser på Skavlan.

Stress og depresjon - Hva er det som er galt med å utvikle og forandre seg?
- Vi trenger forandringer. Men når det handler om personlig utvikling, ens eget indre, så er det grunn til å være kritisk. Det handler jo ikke om å bli et bedre menneske, men om hvordan en selv kan få suksess. Når det blir noe du er nødt til for å være attraktiv på arbeids- og partnermarkedet, kan det føre til stress, utbrenthet og depresjon.

- Du mener selvutvikling gjør oss deprimerte?
- Hvis du er kjørt fast i et dårlig liv, så bør du utvikle deg vekk fra det. Men et konstant press om å være i utvikling gjør at mange bukker under. Det er jo bare bra å være seg selv, dersom man er et godt menneske. Selvutviklingskulturen oppfordrer oss hele tida til å finne svarene i oss selv. Men de fleste som leter i sitt indre, finner bare organer.

Avis advarte mot boka Flere har omtalt boka hans som befriende. Men tanken på ansatte som setter seg på bakbeina og nekter å være med på reformer eller nye påfunn fra sjefen, klinger ikke positivt for alle. Berlingske Tidende advarte mot boka på lederplass, og mente at «å oppfordre folk til å ta nei-hatten på, er å skrive bedriftens gravmæle på et globalt marked». Brinkmann fniser litt av det.

- Jeg synes det er merkelig at denne lille boka skulle kunne true den danske nasjonaløkonomien. Men alvorlig talt, depresjoner koster Danmark 55 milliarder kroner i året. Hvis folk blir syke av stress i dag, får de tilbud om kurs i mindfullness eller coach. Dermed lærer folk at de selv er problemet, mens det egentlig er strukturelt. Jeg tror min oppskrift er bedre for økonomien i det lange løp. I alle fall for mennesket.

En parodi - Er ikke din metode også en form for selvutvikling?
- Jo, det er en selvutviklingsbok mot selvutvikling. Målet mitt er at folk leser den og ser hvor absurd det er å skulle finne meningen med livet i slike bøker. Jeg forsøker å gjøre det samme med selvutviklingen som adbusting gjorde med reklamen.

- Vil det ikke gjøre oss til tapere på arbeidsmarkedet dersom vi sier nei til å utvikle oss?
- Jo, vi kan bare endre på de grunnleggende strukturene dersom vi gjør det kollektivt. Jeg håper ikke at folk leser boka som enda en byrde. Den er en parodi, men jeg mener det likevel. Selvfølgelig skal man si ja av og til, men det er det allerede tusenvis av mennesker som forteller deg. Det farligste med selvutvikling er når det blir brukt til å kvele kritikk. Jeg har selv fått høre at grunnen til at jeg sier dette, er at jeg ikke er selvutviklet nok.

Les utdrag fra boka her (DB Pluss)