DEBATT

Psykologens råd: få hverdagen til å gå rundt med barn, mann og hund

Den siste uken har vært en følelsesmessig berg-og-dalbane. Mange er urolig for situasjonen, og plutselig er realiteten her – barnehager og skoler stenges, og det oppleves dramatisk. Hva kan vi gjøre for å trives og ha det bra i korona-«isolasjon»?

LAG EN DAGSPLAN: Hverdagslivets organisering er utrolig viktig, og vi må ta grep for å ivareta alle i det daglige. En plan for dagen er til god hjelp når du har hjemmekontor, mener innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LAG EN DAGSPLAN: Hverdagslivets organisering er utrolig viktig, og vi må ta grep for å ivareta alle i det daglige. En plan for dagen er til god hjelp når du har hjemmekontor, mener innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Barn skal holdes hjemme fra barnehage og skole, med klar beskjed fra statsministeren om at besteforeldre ikke skal brukes som barnevakt.

Enkelte skal fortsatt i barnehage og SFO, men ellers er de aller fleste barn og tenåringer hjemme. I dag jobber familier i hele landet med å skape en god hverdag i en situasjon som er helt unormal.

Klara Øverland, Førsteamanuensis/psykologspesialist barn og unge, Læringsmiljøsenteret, UIS.
Klara Øverland, Førsteamanuensis/psykologspesialist barn og unge, Læringsmiljøsenteret, UIS. Vis mer

Vi organiserer hverdagene ulikt, men de fleste har barnehage, skole og jobb på dagtid, mens ettermiddagene er fylt av aktiviteter og skolearbeid. Dette er strukturbærende rutiner, men nå brytes disse. For noen er det helt greit, men for andre er det vanskelig.

Her er en situasjon mange kjenner seg igjen i: Mamma Eva husker med uro de siste dagene i ferien hvor familien kranglet etter fem dager i syden, mens pappa Anders føler på tapet av kolleger og kjenner at det blir vanskelig å være hjemme på ubestemt tid. De tenker også på Evas gamle tante. Dessuten vet ingen hvor lenge situasjonen vil vare. Samtidig må begge få unna litt jobb på hjemmekontoret. Første dag begynner med krangling mellom de to minste jentene og en sur tenåring som klager på støy. Samtidig bjeffer hunden. En følelse av irritasjon brer seg i huset.

Hverdagslivets organisering er utrolig viktig, og vi må ta grep for å ivareta barn i det daglige. Fra psykologiforskning vet vi at ivaretakelse og omsorg for andre er viktig for utvikling hos barn og unge. Å skape tilknytning til barn krever tydelige, trygge og tilstedeværende foresatte. Fra aggresjons-forskningen vet vi også at det er skadelig å skrike, bruke stygge ord og vold mot barn.

Det er også skadelig hvis foreldrene krangler mye. Samtidig er det heller ikke er særlig bra å være for ettergivende for barn; de har behov for rammer og struktur. God sosial kompetanse er viktig for å bevare gode sosiale relasjoner, både i skolen og i familien. Vi må med andre ord oppføre oss fint mot hverandre og gjøre det beste ut av situasjonen.

Lag en dagsplan med aktiviteter i hjemmet. De neste ukene er det spesielt viktig at skolebarna får ro og trygghet. Eva og Anders må ta grep – her er det nok lurt å prøve seg litt fram, men kanskje kan enkle grep med en viss struktur og hverdagsrutine dempe uro og irritasjon i familien:

  • 1. Skoletid (lek og aktivitet for barnehagebarn): sett av faste timer eller tidsperioder
  • 2. Felles lunsj med rydding. Kanskje en uteaktivitet etterpå
  • 3. Litt skolearbeid igjen (lek/hobby/lesing/tegning/film for de minste)
  • 4. Fritid: alle gjør sine ting eller noe sammen (PC, musikk, tegne eller se film). Dette kan bli kjekt!
  • 5. Leggetid: Så vanlig som mulig – med en god natts søvn.

For noen barn og tenåringer kan det være nyttig å sette opp en skriftlig time- eller aktivitetsplan. Hvis alle aktiviseres på sitt vis kan mye kjekt oppleves, og mange praktiske ting kan løses hjemme. Det aller viktigste er likevel å bevare glede og god kommunikasjon i familien. Hvis barna strever eller sliter, enten de er små eller store tenåringer, kan konflikter lett eskalere.

Det er det opp til den enkelte familie å finne ut hvordan de vil gjøre det, men det er viktig å snakke om hvordan dette best kan løses. Skoleaktivitetene skal opprettholdes i samarbeid med skolen på nett for de største. For de minste er lek, uteaktivitet og bevegelse kjekt. Det å kunne søke trøst hos voksne når tanker og følelser strømmer på hjelper å opprettholde god psykisk helse.

Å leke, lese, skrive, danse, hoppe, gå tur og le er viktig for alle. Det er faktisk også gode avslapningsteknikker. Ta vare på hverandre i tiden fremover!

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer