Psykologiens rolle i utviklingslæren

Er prinsippene fra evolusjonsteorien relevante for utvikling av kultur? Kronikkforfatteren skriver at det å hevde at biologi ikke kan hjelpe oss til å forstå psykologi - fra de mest basale til våre høyeste åndsevner - er uriktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PROFESSOR Arnulf Kolstad har i sin kronikk «Det kulturelle mennesket» (29.05) lansert flere kritiske påstander mot evolusjonspsykologien. Mest oppsiktsvekkende er det at han opplever evolusjonspsykologien som et biologdominert fag. Det er det ikke. Evolusjonspsykologi er en grunnleggende psykologisk, men også tverrfaglig disiplin. Kolstads formulering om at Homo sapiens sapiens ikke følger loven om det naturlige utvalg er merkelig. Vår art ble til ved naturlig utvalg. Ingen arter følger noen lov. «Loven» er matematisk nødvendig gitt konsekvenser av miljømessige forhold på populasjonens gener over generasjoner. Vi kan kjempe mot, men vil være påvirket av vår arts evolusjonshistorie. Skulle fugleinfluensavirus evolvere evnen til å smitte mellom mennesker vil enkelte med evolvert immunitet ikke bli smittet. I sultrammede land er det differensiell overlevelse blant barn. I USA er det seleksjon mot gener som gir anemi blant etterkommere etter afrikanere fra malariaområder. I Afrika beskyttet genene mot malaria. Luksusen som i Vesten gjør at vi holder seleksjon til et minimum er en ny tilstand; den kan vise seg å være skjør. Uansett må vi akseptere at evolusjon er en kontinuerlig prosess, så lenge det finnes liv, og effektene kan kun observeres etter lang tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer