Psykologisk pioner

Særegen psykologisk roman om et så begredelig liv at det nærmer seg komikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Psykologiske romaner med selvbiografiske trekk er nærmest malen for dagens skjønnlitteratur. Slik var det ikke for to hundre år siden. Den tyske forfatteren Karl Phillip Moritz (1756-93) var derfor forut for sin tid da han skrev «Anton Reiser» (1785-90).

Boka bærer undertittelen en psykologisk roman, og kan ifølge forfatteren selv «muligens kalles en biografi, siden iakttakelsene for en stor del er hentet fra det virkelige liv».

Nedvurdering og forakt

«Anton Reiser» er skrevet i den såkalte Goethe-tiden. Den var preget av «Sturm und Drang»-generasjonens geni og naturdyrkelse, parallelt med begynnelsen av romantikken, humanismen, den tyske idealisme. Mot alle disse ismene står denne 350 siders fortellingen om den begavede, fattige, svakelige og ulykksalige Antons indre liv.

Eller snarere hvordan livets mange ydmykelser påvirker ham: Foreldre som snakker til ham «med en slags nedvurdering og forakt, som gikk tvers gjennom sjelen hans». Lærere og velgjørere som ydmyker ham. Inntil han som tjueåring til sin store lykke får innpass i en teatertrupp (dette var det tyske teatrets storhetstid). Den dagen han ankommer har selvsagt sjefen stukket av med alle pengene og truppen gått i oppløsning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer