DEBATT

Kjønnskvotering i høyere utdanning:

Psykologyrket er et av få yrker hvor kjønn kan ha betydning for klienten

Flere menn må søke på psykologistudiet skriver statsråd Nybø. Vi har 87 studieplasser ved UiB, og mer enn 800 mannlige søkere.

VIL KVOTERE: av hensyn til pasienter, klienter og brukere av psykologtjenester, skriver artikkelforfatter. Foto: Tommaso79 / Shutterstock / NTB Scanpix
VIL KVOTERE: av hensyn til pasienter, klienter og brukere av psykologtjenester, skriver artikkelforfatter. Foto: Tommaso79 / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Statsråd Iselin Nybø skriver i Aftenposten den 28. juni at kjønnskvotering må brukes med omhu og at det kan utfordre prinsippet om likt grunnlag for konkurranse om studieplassene. Det er ikke noe å si på statsrådens prinsipper, men de må ikke gå i veien for samfunnets behov.

Vi vil kvotere inn mannlige søkere ved psykologistudiet ved UiB av hensyn til pasienter, klienter og brukere av psykologtjenester. Psykologer er blant de få profesjoner det er belegg for å si at kjønnet til yrkesutøveren kan ha betydning for klienten. Sammenligning med andre profesjonsutdanninger som veterinærer og jurister hvor også kvinneandelen blant studentene er svært høy, har derfor liten relevans når grunnlaget for eventuell kvotering av menn skal diskuteres.

Flere menn må søke skriver statsråd Nybø. Vi har 87 studieplasser ved UiB, og mer enn 800 mannlige søkere. Mange med svært høyt karaktersnitt. Førstegangssøkerne som får tilbud om studieplass – menn som kvinner – har ca. like mange 6-ere som 5-ere på vitnemålet fra videregående skole. Om vi for eksempel kvoterte inn ytterligere 10 menn ville sistemann ha 2–3 færre 6-ere og tilsvarende flere 5-ere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer