Psykt i Hundremeterskogen

Dyrking av barndomshelter får et skudd for baugen både av kanadiske psykologer og av Warner Bros. Les siste nytt fra bøkenes verden.

Den honningkrukketellende Ole Brumm har tvangstanker, Nasse Nøff er panisk på grunn av sin overdrevne heffalump-redsel og Christopher Robin har problemer med sin kjønnsidentitet siden han går i kjoleliknende plagg.

Dette er de oppsiktsvekkende konklusjonene et team psykologer i den kanadiske byen Halifax har kommet fram til etter en studie av A.A. Milnes bøker om Hundremeterskogen. At Tussi er depressiv, er vel unødvendig å si. Undersøkelsen har bare satt finere navn på eselets tilstander: dystymi (kronisk depresjon) og anhedoni (manglende evne til å nyte livet).

En britisk Harry Potter-fan på 15 år fikk et brev som gjorde ham skremt og sjokkert. Brevet var fra Warner Bros., som krevde at 15-åringens nettside ble stengt umiddelbart. Hollywood-giganten har sendt ut dette brevet til en rekke privatpersoner. I brevet advarer de mot å utnytte den unge magikerens popularitet, skriver Hollywood Reporter. Warner presiserer at brevene har til hensikt å gjøre rede for om det finnes kommersielle hensikter bak internettsidene.

Krim-forfattere vil ha smalere litteratur i bokklubbenes utvalg. Morten Harry Olsens kronikk i Dagbladet lørdag blir i dag støttet av Pernille Rygg og Anne Holt i Dagsavisen. Olsen mener at bokklubb-bøker er sikret et så godt salg at de ikke trenger å omfattes av innkjøpsordningen.

- Jeg ser det problematiske i at Staten subsidierer meg når jeg kommer ut i bokklubb og tjener bra. Men på den annen side ville ikke bøkene kommet på bibliotekene hvis de ikke var omfattet av innkjøpsordningen, sier Pernille Rygg.

- Jeg elsker forfattere. De er heltene mine, sier talkshow-dronninga Oprah Winfrey. I dag beviser hun sin overstrømmende kjærlighet ved å invitere i overkant av tretti forfattere til sitt daglige snakkeprogram. Oprah har siden 1996 hatt en egen bokklubb med sine egne yndlingsbøker, etterfulgt av forfatterbesøk i studio og middager for lesere og forfatteren.

Knut Hamsuns samlede artikler skal gis ut for første gang, melder NRK Kulturnytt. Til nå har disse skriftene ikke vært tilgjengelie for leserne. Et treårig prosjekt ved Universitet i Tromsø har fått 1,8 millioner kroner i støtte. Prosjektet skal blant annet resultere i en firebinds kommentert utgave av Hamsuns sakprosa.