Pubclash med Joe Strummer

I februar 1984 spilte Joe Strummer og Clash i Drammenshallen. Strummer var punksinna. Han er det fortsatt. Vi drakk sammen med ham i to timer, og vi forandret verden.

Clash ble oppløst i 1985. Strummer mener han siden den gangen har spilt sammen med «rundt 2000 forskjellige musikere», vært innom The Pogues og Black Grape, laget hyllest til beatforfatteren Jack Kerouac, utgitt et soloalbum, figurert som Elvis-fan i Jim Jarmusch-filmen «Mystery Train» og hatt en rolle i Ari Kaurismäkis «Jeg hyra en leiemorder» (fritt oversatt). oppvokst i London.britiske Clash sammen med Mick Jones, PaulSimon og Tory Crimes.

- Jeg hadde innsikt nok til å kutte ut musikken i en lang periode, mange musikere skjønner ikke at folk blir lei trynet deres. At de må få fred, sier Joe Strummer, da vi treffer ham på et sted der britene snakker med aleglass i munnen.

- Den siste Clash-konserten - hva husker du?

- At svette, blod og hårgelé rant nedover ansiktet, mens publikum ropte, fuck off you bastards, stikk av.

Pønkguru

Pønkguru - på nærmere femti som prøver så godt du kan?

- Vel, ha, ha, ha. Jeg er den ene halvdelen av en valnøtt, den venstre delen. Jeg er tekstene, men jeg trenger den andre halvdelen for å bli hel. For å kunne skape noe. Mick Jones utgjorde helheten tidligere. Jeg har jobbet hardt for å finne den andre halvdelen. Helt tilfeldig dukket den andre kjernen opp under en festival i 1995.

- Hva skjedde?

- Dattera mi satt på skuldrene mine: Pappa, det danser en naken mann på scenen, ropte hun. Jeg lempet henne ned, og da så jeg Antony Genn i Elastica. Etter konserten traff jeg ham bak scenen med en pint i hånda, ubarbert og med fotballstøvler og rød trøye. Utkledd som George Best, mens de andre vimset rundt i trendy britpop-klær. Fantastisk. Jeg hadde venta på den andre halvdelen lenge, det har tatt tid å komme ut med dette albumet.

Rare lyder på Sinatra

- Jack Kerouac - hyllesten, «Kicks Joy Darkness», hvordan kom du borti det prosjektet?

- Tilfeldig, jeg har alltid hatt interesse for beatforfattere. En dag ringte det en fyr og ba meg være med. Han sendte meg et opptak der Jack leste på en eller annen bar i Greenwich, New York. Det var helt sjukt. I bakgrunnen, fra en jukeboks, sang Frank Sinatra «Strangers In the Night» Det kunne ha kostet millioner hvis Frank hadde blitt med på skiva, jeg la på rare lyder over Sinatras stemme klokka fire på morran, midt ute på den engelske landsbygda. Jeg knakk sammen av latter. Men jeg hadde ingen å le sammen med, unntatt bikkja.

Politiske tekster - hvordan er klimaet for dette i Storbritannia i dag?

- Den tida er over her. Over. Jeg er en semilegende, dette landet skulle være stolt av meg, men ingen steder spiller de en av mine låter. Kanskje på en nærradio, klokka to om natta, da ingen hører på. Da singelen «yalla yalla» kom ut, spilte de den på en radiostasjon i London. Den stasjonen blir nå nedlagt. Jeg er ferdig her. Den politiske rocken er over her i landet, det er pengemenneskene som styrer, overalt. Vi kulturløse, vi er en flokk med idioter.

Slimålen Blair

Stopp - dere har Tony Blair fra Labour, han vil løse problemene, han sa under landsmøtet nylig at klassekampen var over?

- Tony Blair er vårt største problem, han er langt verre enn Thatcher.

- Slutt og vås?

- Jo, Thatcher hadde guts nok til å være den hun var. Et dårlig monster som sa: Her er jeg, dritfæl, men lev med det. Blair er en slimål, en mister cool som ikke har peiling på folks problemer. At klassekampen er over, på denne øya, der 84 prosent av landet er eid av 7 prosent av befolkningen?

- Clash er ute med et samlelive-album, det blir penger av sånt?

- Jeg ba Mick Jones om å ta seg av dette. Husk vi var der 110 prosent da det sto på, men nå er vi blakke alle sammen. Vi ble lurt trill rundt den gangen, men vi har alle sammen familie, huslån og gjeld og utgifter.

Og vi fortjener noe for det vi la inn. Jeg har ikke fem flate cent. Æresord, sier Strummer. Som ber ordne-opp-mannen Kevin bestille mer. Det er seint. Ved disken står tre unge journalister fra Portugal og venter på Strummer.

Bosatt i grevskapet Somerset, men han kom seg ikke hjem. Foran ham ventet en lang natts ferd med brandy.- Blair er en slimål, en mister cool som ikke har peiling på folks problemer. At klassekampen er over, på denne øya, der 84 prosent av landet er eid av 7 prosent av befolkningen?