Pubertal problematikk

Geniet Nerdrum vinner igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ingen enkel oppgave å anmelde Odd Nerdrums nyeste bokutgivelse «Hvordan vi lurer hverandre». Boka er allerede nullet av kulturrådet, og forlaget nekter å sende ut leseeksemplar til undertegnede fordi de bare forventer slakt. Noe som er ganske uklokt med tanke på at Nerdrums definisjon på geniet jo er at det blir forfulgt i sitt eget land. En såkalt slakt er derfor bare en bekreftelse på ringreven Nerdrums genialitet.

Det hadde med andre ord vært svært tilfredsstillende å kunne skamrose denne boka, som nettopp handler om det misforståtte geni. Her må jeg dessverre melde pass. Jeg er ikke i tvil om at kulturrådet har tatt en riktig avgjørelse. Boka består av tre dialoger, eller skuespill. I «Søvngjengeren» møter vi den svenske maleren Alex Borge. Han er forhatt av landets etablerte kunstliv, men hyllet som geni av sine elever – og i Amerika.

Alex blir lurt trill rundt av både konservator, kone, gallerist, og til slutt elev som også er elskerinne. Han ender i gjeldsfengsel, der han muligens symbolsk blir kvalt av sin avdøde redaktør. I et skuespill som nok også er ment humoristisk og kanskje til og med selvironisk. Om enn ikke av det mest finurlige slaget. For øvrig benekter jo Nerdrum hardnakket at han er ironisk, så vi får vel ta ham på alvor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer