STOPPET AV FACEBOOK: Line Jansruds NRK Super-innslag om kvinners underliv ble sensurert av Facebook. Foto: NRK
STOPPET AV FACEBOOK: Line Jansruds NRK Super-innslag om kvinners underliv ble sensurert av Facebook. Foto: NRKVis mer

Pubertets-tv skal være litt pinlig

Derfor er «Newton» barne-infotainment på sitt beste.

Kommentar

For et par måneder siden skapte det svenske småbarnsprogrammet «Bacillakuten» internasjonalt oppstyr, med animasjonsvideoen om «Snippan och Snoppen». «Porno!» skrek svenske tv-seere.

Jeg lurer på hva de ville sagt om «pubertet»-serien til NRK Super. Den er riktignok for eldre barn (8-12), men byr på en rekke wow-øyeblikk:

Line Jansrud river håndkleet av en mann som kommer ut av dusjen, løfter opp penisen hans, og viser hvordan forhuden trekkes bakover.

I en annen episode bretter hun kjønnsleppene til side på en kvinnelig modell, og viser fram klitoris.

Så titter hun fram mellom beina til modellen og snakker om mensen, mens «blodet» renner nedover låret, centimetre fra ansiktet hennes.

En pupp som spruter melk. Gutte- og jentetisser i forskjellige utviklingsstadier.

Hva er poenget med alt dette? Sjokk og seertall? Som programlederen selv ville sagt: Det er ikke det, vettu.

«Newton - pubertet» er Trond Viggo Torgersens «Kroppen» anno 2015. Også han viste fram nakne kropper for å illustrere utviklingen fra barn til voksen.

- Det ville blitt kalt pedo-tv i dag, sa han til Dagbladet i 2010, da programmet ble kåret til tidenes beste dokumentarserie.

Nå kan vi slå fast at han tok feil, og at han har fått en habil utfordrer. «Newton»-redaksjonen har møtt tematikken med like mye seriøsitet og oppfinnsomhet som han gjorde, da han lagde sædcelle-kappløp med med taustomper.

Men der Torgersen var den trygge barnetime-onkelen, er Jansrud den kule storesøsteren.

Som leger synes de neppe det er særlig pinlig med nakne underliv. Likevel hegner Jansrud om flauheten, med lattermild stemme og lure smil. Åpningsplakaten som forteller at «Det er normalt for enkelte foreldre å bli flaue», er like mye en invitasjon til ungene.

Det skal være litt pinlig og uvant. Det gjør det jo desto mer spennende.

At underlivsbildene ble for mye for Facebook, er synd, for de fem minutters episodene er perfekte for nett-tv og fortjener å bli delt. Dette er barne-infotainment på sitt beste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.