Publikum besvimte og forlot salen da Rihanna sto på scenen

- Det var så varmt at vi slet med å puste.

Heit konsert: Det ble hett både figurativt og bokstavelig talt under gårsdagens Rihanna-konsert. Den høye temperaturen i Telenor Arena gjorde at publikum både svimte av og frivillig forlot lokalet før konserten var over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Heit konsert: Det ble hett både figurativt og bokstavelig talt under gårsdagens Rihanna-konsert. Den høye temperaturen i Telenor Arena gjorde at publikum både svimte av og frivillig forlot lokalet før konserten var over. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Det er en jevn strøm av fans som besvimer, kunne Dagbladets reporter melde under gårsdagens Rihanna-konsert.

Konserten fikk terningkast 5 av Dagbladets anmelder, som passende nok titulerte anmeldelsen «Rihannas hetebølge».

Men publikum besvimte nok ikke av begeistring. Flere ble båret ut av medisinsk personell lenge før stjernen selv entret scenen, og på både Twitter og Instagram ble det meldt om ekstremt høy temperatur i lokalet.

Tydeligvis synes også Rihanna at det var varmt i salen.

- It's hot as fuck in here, sa hun i mikrofonen på et tidspunkt.

- Viktig å få hjelp Sjeflege Christian W. Loennecken ved Volvatgruppen understreker betydningen av å få i seg nok vann i en slik situasjon. Ifølge Loennecken kan overoppheting oppstå hvis kroppens temperaturregulering svikter.

- Kroppen regulerer temperaturen gjennom å svette. Dersom man ikke får i seg nok væske, får man heller ikke svettet nok, sier han.

Under arrangementene på Telenor Arena blir all væske konfiskert ved inngangen, og prisen for et glass vann i baren er 44 kroner.

Alternativt kan publikum drikke vann på toalettene eller få utdelt vann i utkanten av lokalet.

Loennecken forteller at det er vesentlig å bli kjølt ned og få i seg rikelig med vann dersom man besvimer.

- Det å besvime av overoppheting er en belastning for kroppen. Det er viktig å få hjelp og behandling, sier han.

Statssekretær reagerer Robin Kåss, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, var på konserten med familien.

Forstår reaksjonene: Adm. direktør i Telenor Arena, Øystein Flenning, sier de passer på at temperatur og luftkvalitet er akseptabel. Foto: Marit Helland
Forstår reaksjonene: Adm. direktør i Telenor Arena, Øystein Flenning, sier de passer på at temperatur og luftkvalitet er akseptabel. Foto: Marit Helland Vis mer

På Twitter i dag stilte han spørsmålet om kombinasjonen av høy temperatur og høy vannpris er en «medisinsk tvilsom forretningsidé».

- Medisinsk tvilsom forretningside? på #TelenorArena. 1) Konfiskere alt vann ved inngangene 2) Ha temperatur på 50C 3) Selge vann til 44 kr glasset, lød meldingen han la ut på mikrobloggnettstedet.

Til Dagbladet betegner Kåss varmen som «godt over sydentemperatur».

- Mange har sagt seg enige i tweeten. Jeg håper det kan bidra til at arrangørene gjør noen endringer til neste konsert, sier Kåss.

- Slet med å puste Elisabeth Tuften Solstad og døtrene Silje (20) og Malin (15) hadde reist fra Porsgrunn for å se Rihanna, men på grunn av varmen så de seg nødt til å forlate konserten etter en times tid.

- Det var så varmt at vi slet med å puste. Vi fikk vondt i hodet og var gjennomvåte av svette. Det var som å sitte i en badstue, sier Elisabeth.

Under konserten forsøkte de å sette seg ut på gangen for å få frisk luft, og de sto lenge i toalettkø for å få fylt koppene med vann mens Rihanna sto på scenen.

- Vi syns det var trist å måtte forlate konserten før den sluttet, men det var uholdbart å være der, sier hun.

- Så vi tok det valget i stedet for å pine oss selv.

- Bikket aldri 30 grader - I går var det kaldere inne i salen enn i solsteika utenfor. Temperaturen bikket aldri 30 grader, sier Øystein Flenning, administrerende direktør i Telenor Arena, som forteller at temperaturen på det meste var 29 grader på høyeste tribuneplass og 27 grader på gulvnivå.

Han forteller at de monitorerer både temperatur og luftkvalitet gjennom alle konsertene.

- Jeg skjønner at det oppleves som varmt å stå i folkemengden foran scenen. Det er ikke noe å legge skjul på at det genererer veldig mye varme å ha 23 000 mennesker under taket, sier han.

- Gårsdagens konsert opplevdes nok som særlig varmt på grunn av det folkepresset som var mot barrikadene foran scenen, det tror jeg aldri har vært så høyt som med publikum i går.

Produksjonen bestemmer Telenor Arena hadde på full luftkjøling under hele konserten. Lokalet er også bygd slik at store luker i taket kan åpnes.

- Som en badstu: Elisabeth Tuften Solstad og døtrene dro før konserten var ferdig på grunn av høy temperatur i lokalet. I Telenor Arena hadde de på seg annen bekledning. Foto: Privat
- Som en badstu: Elisabeth Tuften Solstad og døtrene dro før konserten var ferdig på grunn av høy temperatur i lokalet. I Telenor Arena hadde de på seg annen bekledning. Foto: Privat Vis mer

- Der lufter vi så lenge vi kan, men når artisten nærmer seg scenen får vi beskjed fra produksjonen om at de skal igjen. De skal ha det mørkt, og de skal ha røyk i lokalet så en kan se lyseffektene. Så sant ikke det går utover luftkvaliteten helsemessig får produksjonen lov til å bestemme dette, sier han.

- Når vi ikke får lov til å bruke tiltakene vi har, blir det varmt.

Flenning er fornøyd med det de tilbyr publikum av væske.

- Det står folk fra vaktselskapene og konsertarrangøren som deler ut vann på sperringen foran. På sidene deler Røde Kors og Grønne Kors ut vann. På internett legger vi også ut et nytt kart til hver konsert hvor vi har merket av alle steder du kan få eller kjøpe vann, sier han.

Håper på endring: Statssekretær Robin Kåss harselerte med høy varme og høye vannpriser på Twitter. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
Håper på endring: Statssekretær Robin Kåss harselerte med høy varme og høye vannpriser på Twitter. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer