Premiere på Netflix-filmen «Okja» under Filmfestivalen i Cannes:

Publikum i Cannes buet da Netflix-filmen hadde premiere

Visningen av «Okja» gikk ikke uten problemer. 

TRAILER: Etter tekniske problemer ble Netflix nye film «Okja» ble møtt med buing under pressevisninga i Cannes. Her er traileren til filmen som har premiere 28. juni. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært mye oppstyr rundt Netflix og filmen «Okja» i forkant av Cannes. Striden har stått rundt hvorvidt strømmegiganten skal få lov å delta med sine filmer, til tross for at de ikke har vært vist på ordinær kino.

Blant annet har jurypresidenten for årets festival gått ut mot nettgiganten Netflix og sagt at vinneren av Gullpalmen bør være en film som kan vises på kino.

Kontroversene ser ikke ut til å gi seg med det første. For da «Okja» skulle vises for publikum for første gang, gikk ikke ting helt etter planen.

Se traileren til «Okja» øverst i saken.

Buing og tekniske problemer

Så snart Netflix-logoen dukket opp på skjermen, reagerte nemlig publikum med å bue, skriver BBC.

Flere tok til Twitter for å kommentere hendelsen.

Buingen skal ha vart i minst fem minutter, før neste problem åpenbarte seg: filmen ble vist i totalt feil format, noe som førte til at en stor del av bildet ikke kom med på lerretet.

Da skal publikum ha begynt å bue enda kraftigere, og trampe med beina, ifølge Variety.

Indiewires filmkritiker David Erlich beskriver i et Twitter-innlegg stemningen i kinosalen som et «fengselsopprør i utfoldelse».

Problemene førte til at visningen ble stoppet. Filmen ble deretter startet på nytt igjen i riktig format.

Ulike forklaringer

I media har det de siste timene versert flere forklaringer på hvorfor publikum buet. Der noen har hevdet at publikum buet på grunn av Netflix-logoen, har andre ment at det var bare på grunn av de tekniske problemene at publikum reagerte som de gjorde.

BBCs journalist Lauren Turner var til stede på visningen og har uttalt seg om hendelsen. Hun sier at det var noen som ropte fra de øverste setene når de oppdaget at størrelsesformatet var feil, og at filmen ble startet på nytt igjen etter omtrent ti minutter.

- Den andre gangen de startet filmen buet publikum på nytt da Netflix-logoen ble vist på skjermen. Men samtidig var det også noen som jublet, og filmen fikk en varm applaus mot slutten av visningen, sier hun.

Tidligere denne uka skal det også ha blitt buet i salen da Amazon-logoen ble vist under visningen av «Wonderstruck»-filmen, som Julianne Moore og Michelle Williams spiller i.

- Beklager hendelsen

Cannes-ledelsen har gått ut med en pressemelding der de beklager hendelsen.

- Denne hendelsen skyldes kun tekniske problemer, og de teknisk ansvarlige beklager så mye til regissøren og hans team, samt til produsentene og til publikum, skriver festivalen i en pressemelding.

«Okja» er en eventyrfilm om en ung jente som heter Mija og hennes bestevenn, den genmanipulerte supergrisen Okja, som hun prøver å redde fra å bli kidnappet av et multinasjonalt selskap.

Festivalen har to filmer i hovedkonkurransen som finansieres og distribueres av Netflix — «The Meyerowitz Stories» og «Okja», av anerkjente filmskapere som Noah Baumbach og Bong Joon-ho — og viser også episoder fra de nye sesongene av «Twin Peaks» og «Top of the Lake».

Netflix ville ikke gi et uforbeholdent ja til å vise filmene på kino i Frankrike, og festivalledelsen svarte med å endre regelverket: Til neste år vil det være umulig å delta i konkurransen i Cannes for filmer som ikke vil vises på kino.

Avgjørelsen blir sett på som et grep for å beskytte kinofilmen og en strak langfinger til Netflix.

«Okja» har premiere på Netflix 28. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer