Peter Madsen: «Into the Deep»

Publikum i sjokk etter dokumentar

Dokumentarfilmskaper Emma Sullivan intervjuet Peter Madsen bare noen timer før han dro på havet med Kim Wall.

RETTSSAK: Peter Madsen ble dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har snart gått to år siden Peter Madsen (47) ble dømt til livstid i fengsel for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall (30).

Wall ble meldt savnet etter å ha reist med Madsen i en ubåt, og ble seinere funnet partert. Under rettssaken nektet Madsen for drapet, men anket likevel ikke skyldspørsmålet.

Allerede ett år før drapet, startet den australske dokumentarfilmskaperen Emma Sullivan å jobbe med en dokumentar om Madsen. «Into the Deep» hadde premiere under filmfestivalen Sundance før helga, og skapte sjokkbølger blant publikummet, ifølge filmanmelder Niels Jakob Kyhl Jørgensen

«Skremmende innrømmelse»

Dokumentaren skulle egentlig handle om den fascinerende oppfinneren som bygget sin egen ubåt, og som drømte om å reise ut i verdensrommet i en rakett han selv bygget.

Sullivan skal ha latt seg inspirere av et TED-foredrag på Youtube, da hun bestemte seg for å lage dokumentaren.

Den endte imidlertid som noe ganske annet. Filmingen pågikk også etter at Kim Wall ble meldt savnet, og under rettssaken, der Madsen gjentatte ganger endret sin forklaring.

Wall ble aldri selv intervjuet til dokumentaren. Ifølge Vultures anmelder, som var til stede under premieren, holdt Madsen henne skjult fra filmteamet.

Mens dokumentaren klipper mellom tida før og etter drapet, settes tidligere uttalelser i et nytt lys, mener anmelderen.

En av de siste scenene er et intervju med Peter Madsen, som ifølge danske BT ble gjennomført bare timer før han dro ut på havet med Kim Wall. Tilsynelatende helt ut av det blå begynner han å snakke om muligheten for at han selv er en seriemorder - «en skremmende innrømmelse», skriver Vulture.

- Det er en mulighet for at du egentlig har kommet borti et menneskelig rovdyr, sier han.

Ifølge BT ble opptaket brukt som bevismateriale i rettssaken mot Madsen, og filmskaper Emma Sullivan vitnet om intervjuet.

Publikum i sjokk

Den danske filmanmelderen Niels Jakob Kyhl Jørgensen var også til stede under premieren, og hadde blandede følelser etter visningen.

- Jeg kan ikke huske å ha sett en film på Sundance som har gjort så sterkt inntrykk på meg. Man kommer ut og føler seg dratt inn i en tragedie på en svært grenseoverskridende måte. Det var en stor opplevelse, men ikke nødvendigvis en opplevelse man har lyst til å oppsøke, sier han til Danmarks Radio.

Ifølge Jørgensen skildrer dokumentaren den karismatiske oppfinneren, før den dykker ned i sinnet til en psykopat, og hvordan folk i miljøet rundt gradvis mister tilliten til ham.

Folk kom ut av kinosalen i sjokk, fordi filmen var «ekstremt vanskelig å se», forteller Jørgensen. Han sier at han selv har unngått å lese for mye om drapet, fordi han har blitt så kvalm av de makabre detaljene.

- Man kommer så ubegripelig og forferdelig tett på historien, sier han.

Filmskaper Emma Sullivan har foreløpig valgt å ikke uttale seg til pressen om dokumentaren. Den er ventet å komme på Netflix i løpet av 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer