Louis C.K. med ekstreme krav i Bergen-comeback:

- Publikum kan skylde seg selv

Den kontroversielle komikeren Louis C.K. tester ut sitt comebackshow i Bergen med ekstreme sikkerhetstiltak denne helga. Publikum kan skylde seg selv, mener Bård Tufte Johansen.

COMEBACK: En av verdens mest kontroversielle komikere, Louis C.K. skal i påska holde et eksklusivt show i Bergen. Foto: NTB Scanpix
COMEBACK: En av verdens mest kontroversielle komikere, Louis C.K. skal i påska holde et eksklusivt show i Bergen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den kontroversielle komikeren Louis C.K. skal i påska holde et eksklusivt show i Bergen. Både fredag og lørdag inntar komikeren scenen på Ricks teater, hvor han skal teste ut tekster til sitt store comebackshow.

- OBS: Louis C.K. prøver ut nytt materiale. XXX - bare voksne, står det i programomtalen som er postet hos arrangør Humorkollektivet sine nettsider.

Ekstreme tiltak

51-åringen, som egentlig heter Louis Szekely, har vært ute av rampelyset siden 2017 - da totalt fem kvinner beskyldte ham for seksuell trakassering mens metoo-kampanjen raste som verst. Flere av dem sto fram med navn og bilde.

Når Louis C.K. i helga går på scenen i Bergen, tyr arrangøren til ekstreme tiltak for å holde innholdet hemmelig. Verken mobiltelefoner, notatblokker eller kamera er tillatt inne i salen.

- Skal du bruke telefonen, må du gå til en egen mobilsone litt utafor. Inne i salen får du ikke tilgang. Hvis vi ser noen gjøre opptak, geleider vi dem ut, og de får ikke oppleve Louis C.K. på en liten scene, sier Bengt Ståle Tvedt i Humorkollektivet til Dagbladet.

- Skylde seg selv

For å håndheve det absolutte forbudet setter arrangøren inn ekstra vakthold. Publikum får beholde mobiltelefoner eller smartklokker, men de må låses inn i såkalte Yondr-poser, sånn at du ikke får tilgang til dem mens du er i salen.

YONDR: Yondr-posen låses med telefonen din inni. Sånn får du beholde telefonen, men ikke brukt den, mens du er inne i salen. Foto: AP / NTB Scanpix
YONDR: Yondr-posen låses med telefonen din inni. Sånn får du beholde telefonen, men ikke brukt den, mens du er inne i salen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Dette handler om at han vil ha dette materialet fresht og fint når han skal lansere.

Komikerkollega Bård Tufte Johansen er ikke overrasket over sikkerhetstiltakene.

- Der kan publikum skylde seg selv. Når han skal teste tekster, og sier at de ikke skal ta det opp, så blir det lagt ut på nettet likevel, sånn at det blir kjempeoppslag og masse bråk. Det er synd at det er sånn, men forståelig, sier han til Dagbladet.

ONANIST: Torsdag sto fem kvinner fram i New York Times og fortalte at Louis C.K. har onanert foran dem. Nå trekker mange fram denne sketsjen fra den verdenskjente komikeren. Video: Louie Vis mer

«Rettslige midler»

Om det likevel skulle lekke ut informasjon fra showet, nøler ikke apparatet rundt den amerikanske komikeren med å ta affære. På billettsidene står det opplyst at brudd på forbudet vil bli møtt med alle «tilgjengelige rettslige midler».

Det har imidlertid ikke advokat Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt noe tro på at vil bære fram. Strømme er spesialist i medierett, og regelrett slakter et slikt forbud.

- Man kan ikke forby det. Det eneste man kan si, er at når man kjøper billett så inngår man en slags avtale om at man ikke skal ta bilde. Noe slikt ser man gjerne på konserter, sier advokat Strømme til Dagbladet, og fortsetter:

- Men det å forby noen å gjengi hva han har sagt, er så ekstremt at det tror jeg ikke en domstol vil akseptere. I åndsverkloven har man noe som heter sitatrett, og den kan man ikke ta fra folk gjennom en sånn billettordning.

Strømme understreker at man ikke kan bruke andres åndsverk, som for eksempel å skrive ned og printe ut alle vitsene til Louis. Men man har lovfestet rett til å sitere.

- Skjebnens ironi

Når Louis C.K. nå inntar scenen i Bergen, er det som en del av et større comeback for superstjerna som falt dypt etter metoo-skandalen i 2017. Bård Tufte Johansen har i mange år vært stor fan av Louis C.K., og har ikke latt sextrakasserings-skandalen påvirke sitt syn på komikeren.

- Standup bygger på at man tenker at det som blir sagt er sant, og han var helt utrolig til å dele fra livet sitt. Jeg ble slått i bakken av hvor bra han var, og fortsatt er. Vi leser jo Hamsun selv om han var rasist. Det er ingen grunn til at jeg ikke skal synes det er akkurat like morsomt nå, sier han, og påpeker:

- Han hadde veldig mye onani og penis i materialet sitt, som både menn og kvinner lo like mye av. Det er godt gjort! Derfor er det litt skjebnens ironi at det var akkurat det som skulle få ham ut av spill.

STANDUPKOLLEGA: Bård Tufte Johansen (49) roser Louis C.K. for å snakke om om temaer som barn, forhold og det å være mann. Her fra Johansens show "Mann (44)" fra 2014. Foto: NTB Scanpix
STANDUPKOLLEGA: Bård Tufte Johansen (49) roser Louis C.K. for å snakke om om temaer som barn, forhold og det å være mann. Her fra Johansens show "Mann (44)" fra 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Elefanten i rommet

Det at Louis nå opptrer på Ricks i Bergen, sammenlikner han med om Beatles skulle hatt en stor skandale, og så plutselig spilte på Parkteatret. Selv om ikke Johansen selv får anledning til å være der, er han spent på hva Louis C.K. gjør.

- Han var veldig åpen om at anklagene var sanne, og at han måtte trekke seg tilbake og tenke litt. Elefanten i rommet er jo den saken, men hvis han tuller med det, kan det plutselig virke som han ikke tar det så seriøst likevel. Det er viktig at man skal tro på ham, og skjønne at han har gjort noe dumt.

Johansen er også spent på om Louis C.K. klarer å få gjennom sjarmen som skal til for å være så grov og hard som han pleier å være på scenen.

- Spørsmålet blir jo om han klarer å få gjennom det at han er en all right type. Det bakteppet er man avhengig av for å være hard og grov - veldig få vil for eksempel ha en voldtektsmann som forteller en grov vits.

Louis C.K. opptrer fredag 19. og lørdag 20. april. Bergens Tidende melder at det etter enorm interesse er satt opp en ekstraforestilling på lørdag. Fredag ble det satt opp nok en ekstraforestilling, som et tiltak mot svartebørssalg av billetter. Det er plass til 430 personer i salen. Ingen medier har fått billetter til showet.

HUMORLEGE: Ricky Gervais gjennomfører intime undersøkelser når han medvirker i «Louie» som legen Ben. Video: Louis CK / Louie Vis mer Vis mer

Fallet fra toppen

Før metoo hadde Louis C.K. enorm suksess. Han har blant annet vunnet seks Emmy-priser, og har gjort seg et navn ved å skrive vitser for talkshowkonger som Conan O'Brian, David Letterman, Dana Carvey og Chris Rock.

Ifølge The Guardian skal ryktene rundt Louis' upassende seksuelle atferd ha versert innad i komikermiljøet i årevis. Da anklagene ble kjent i november 2017, ønsket komikeren først ikke å svare på anklagene. I stedet sa han følgende:

- Jeg har påført familien min, vennene mine, barna mine og deres mor mye smerte. I løpet av hele min karriere har jeg sagt akkurat det jeg har ønsket. Jeg vil nå ta et steg tilbake og bruke tida framover på å lytte.

Komikeren skal blant annet ha kledd seg naken og begynt å onanere foran kvinner. Etter å ha blitt presset fra skanse til skanse, innrømmet han upassende handlinger overfor de fem kvinnene som anklaget ham. Da sa han blant annet dette, som ble gjengitt i en rekke medier:

- Jeg har kjent på anger når det kommer til mine handlinger. Jeg har prøvd å lære av dem, og forsøkt å løpe fra dem. Nå er jeg klar over omfanget og konsekvensene av mine handlinger. (...) Jeg kommer ikke til å tilgi meg selv for noe av dette.

Avsløringen førte blant annet til at tv-giganten HBO kuttet samarbeidet med komikeren. En film skrevet og regissert av Louis C.K, kalt «I Love You Daddy», ble stoppet som følge av beskyldningene. Netflix hadde også planer om å lansere en ny stand up-spesial fra komikeren, men ønsket ikke å gå videre med prosjektet.

Sist gang Louis C.K. var i Norge, var i 2013. Da solgte han ut Oslo Spektrum.