Publikum synes streng sikkerhetssjekk er ok

Gode tall for Munch-museet.

(Dagbladet.no): Munch-museet åpner i dag sin høstutstilling om Edvard Munch som landskapsmaler. Det skjer to uker etter at sommerens «Mesterverk» ble pakket ned.

49 341 så «Mesterverk»-utstillingen som sto fra 28. juni til 23. september.

- Det er et meget bra resultat, sier Jorun Christoffersen til Dagbladet.no.

- Godt museumsvær

Hun mener det er vanskelig å snakke om museets besøksforventninger fordi så mange faktorer spiller inn.

- Været, for eksempel. Men Munch-museet hadde i 2006 cirka 105 000 besøkende, så «Mesterverk» bidrar til at vi nok går over det i 2007.

Og som de fleste har fått med seg: Været i Oslo var ganske dårlig i sommer.

Etter Munch-ranet har museet installert et sikkerhetssystem som mest likner det man møter på flyplasser. Men museet får få negative kommentarer på dette, opplyser Christoffersen.

ØKT SIKKERHET: Etter at «Skrik» og «Madonna» ble stjålet fra Munch-museet, holdt Munch-museet stengt i en periode, før de gjenåpnet med økt sikkerhetsrutiner. Da de gjenfunne bildene igjen ble vist fram, var det de liggende i spesialkonstruerte, klimatiserte glassmontere på grunn av skadene de var blitt påført. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
ØKT SIKKERHET: Etter at «Skrik» og «Madonna» ble stjålet fra Munch-museet, holdt Munch-museet stengt i en periode, før de gjenåpnet med økt sikkerhetsrutiner. Da de gjenfunne bildene igjen ble vist fram, var det de liggende i spesialkonstruerte, klimatiserte glassmontere på grunn av skadene de var blitt påført. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Det er stor forståelse for at museet måtte sikres etter Munch-ranet og det nye sikkerhetssystemet påvirker ikke besøket.

50 prosent turister

- Har dere noen tall på hvor mange av de besøkende som er utenlandske og/eller norske turister?

- Vi har ingen statistikk på dette, men et anslag tilsier at cirka halvparten er utlendinger på årsbasis. På sommeren er denne andelen cirka 80 prosent. I år har vi hatt uvanlig mange norske besøkende, trolig fordi vi har hatt godt «museumsvær».

Den nye utstillingen «Årstider - landskap i forandring» viser Munchs mest kjente landskaper, som «Den gule tømmerstokken» og «Togrøyk». Dessuten vil naturbilder fra Tyskland, Åsgårdstrand, Kragerø og Hvitsten henge framme.

Stor vekt legges på Munchs fargesprakende malerier fra Ekely, ifølge museet.

SÅ MESTERVERKENE:: Dronning Sonja og den brasilianske presidentfruen, Marisa Leticia Lula da Silva, var to av de 49 341 som så «Mesterverk»-utstillingen i sommer.
I HØSTENS ÅND: «Høst i almeskogen» fra 1920-1925 viser Edvard Munch som landskapsmaler.
VISES NÅ: Høstens utstilling viser Munch som landskapsmaler. Her: «Vår i almeskogen» fra 1925.<br />LES OGSÅ:<br /> <li><a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2007/10/04/514100.html">Stjålet Da Vinci-maleri</A></li> <li><a href="http://www.dagbladet.no/kunst">Dagbladet.no/kunst</A></li>