OPPSØKER SMERTEN: Etter brorens død, oppsøker Grace, spilt av Birgitte Larsen, den sadistiske Tinker, spilt av Øystein Røger. Foto: Anders Grønneberg
OPPSØKER SMERTEN: Etter brorens død, oppsøker Grace, spilt av Birgitte Larsen, den sadistiske Tinker, spilt av Øystein Røger. Foto: Anders GrønnebergVis mer

«Renset»

Publikummere forlot salen under sjokkstykke på National­theatret. Advarer mot å ta med barn

Nationaltheatrets oppsetning av «Renset» ble for sterk kost for flere publikummere.

(Dagbladet): Fredag hadde det omdiskuterte teaterstykket «Renset» premiere på Nationaltheatrets hovedscene. Stykket har 18-årsgrense, men ble likevel for sterk kost for flere av publikummerne, som forlot salen.

- Det har vært folk som har måttet forlate salen, fordi de syntes det ble for voldsomt. Det er individuelt hvor mye folk tåler av voldsuttrykk. Det er mye effekt i musikk, lys og videobilde, som er med på å understreke opplevelsen, sier Monica Lindanger, pressekontakt ved Nationaltheatret.

«Renset» handler om overgriperen og drapsmannen «Tinker», som møter «Grace», som kommer for å be om klærne til sin bror, som har dødd av en overdose satt av «Tinker».

Publikummere ble syke

Da stykket ble satt opp i London i fjor ble flere publikummere syke, og forlot salen.

Regissør Oskaras Koršunovas bruker også sterke virkemidler for å nå frem med budskapet.

Dagbladets anmelder omtalte det som påtrengende, svimlende og til tider kvalmende. Hun skriver også at stykket er en utholdenhetsprøve, men trillet samtidig en femmer på terningen. Stykket har også fått gode anmeldelser fra flere andre aviser.

- Jeg kan ikke snakke for regissøren, men det skal ikke alltid behøve å være en lykke å sitte i teatersalen. Av og til er det fint å se teater som ryster deg. Man vil jo vekke noen følelser i folk, og det gjør man med denne forestillingen. Jeg tror ikke noen går upåvirket ut av teatersalen, sier Lindanger.

- Ikke ta med barn

Nationaltheatret har fått tilbakemeldinger fra publikummere om at de blir rystet.

- De sier at det er tøft, men at det er verdt turen. Men det er også noen som synes at det blir for voldsomt, sier Lindanger, og legger til at det er en grunn til at de har satt en 18-årsgrense.

- Noen ganger tar voksne med seg barn på voksenforestilling, og det vil vi ikke anbefale at de skal gjøre til dette stykket. Vi vil jo ikke traumatisere folk, sier hun.

Understreke teksten

«Renset» ble skrevet i 1998, av den britiske dramatikeren Sarah Kane, et år før hun tok sitt eget liv. Stykket handler om kjærlighet, lyst, smerte og død, og i et brutalt, fremmedgjort univers settes kjærlighetens vilkår på prøve.

Lindanger forklarer at de sterke virkemidlene brukes for å understreke Sarah Kanes sterke tekst.

- Hun opplevde kjærligheten som en så sterk og grusom følelse. Ved å bruke disse virkemidlene vil regissøren få publikum med på hennes opplevelse, sier Lindanger.

Hovedrollene spilles av Øystein Røger og Birgitte Larsen.