Publikumsfiasko

ALTHORP (Dagbladet): Freden har senket seg over herskapelige Althorp. I fjor sto folk i lange køer for å slippe innenfor murene for å få et glimt av prinsesse Dianas gravsted, skjermet på øya i «Den runde oval». I år har det vært en dramatisk nedgang i antall besøkende.

Det er ingen køer av folk som venter på å slippe inn på det mektige adelsgodset Althorp. Stedet der Diana ble født, og der hun ble stedt til hvile etter den tragiske bilulykken for snart to år siden.

- I fjor var det kaotiske tilstander her, med timelange køer. I år har vi problemer med å få solgt billettene. Tida er i ferd med å lege sårene hun etterlot seg, sier av guidene. Hun vil ikke oppgi navnet sitt, for de ansatte får ikke snakke med media.

Utsolgt

Samtlige 150000 billetter var utsolgt før godset åpnet sesongen i fjor. I år har etterspørselen på langt nær vært like stor. Det er fullt mulig å dra ut til Althorp i Northamptonshire - 12 mil nordvest for London - uten forhåndskjøpt billett.

- Vi selger ikke billetter her normalt. De må forhåndskjøpes, men i dag har vi tilfeldigvis fått noen avbestillinger, sier mannen i billettluka til Dagbladet.

På innsiden har han en lang remse med usolgte billetter.

Det er flest kvinner over 65 år som besøker Althorp. På parkeringsplassen er det glissent, og det er langt mellom hver bil.

Blomsterselgeren har en liten bøtte med friske roser, men salget går tregt.

- Jeg drømmer om fjorårets tilstander, sier han med et smil.

Diana-land

Godsets staller er pusset opp og er blitt et Diana-museum.

Gjenstander fra hennes barndom, personlige brev, kjolene hennes og bilder fra hennes veldedighetsarbeid er utstilt, men utstillingene minner mer om helgendyrkelse enn et verdig minne om folkets prinsesse.

Dårlig nips

Verre blir det når man ser suvenirbutikken i det ene stallhjørnet. Det meste nips som ikke hedrer Dianas minne, snarere tvert imot.

Slottet der Diana ble født og bodde, er åpent for publikum, og det er en kulturhistorisk perle. Siden 1508 har dette vært bolig for Spencer-jarlene, og utgangspunkt for gårdsdrift med sauer. Fortsatt utgjør sauene en viktig del av stedets inntekter.

Dagens jarl er Dianas bror Charles, og han er den niende i rekken av jarler på stedet, men bor her bare om sommeren. Resten av året tilbringer han av skattemessige årsaker i Sør-Afrika.

Grell kontrast


Kulturperlen som slottet er, står i grell kontrast til tempelet man har bygd til minne om Diana ved innsjøen der hun ligger gravlagt på ei øy. Ved tempelet ligger det blomster som folk har brakt med seg til minne om henne, men langt fra så mange som i fjor.

- Det var noe helt spesielt med fjoråret. Det var det første året etter hennes død, sier formannen i det lokale menighetsrådet, Andrew Shaw.