Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Publisering i Nepal?

AKADEMIA: Geografi-professor Tor Halfdan Aase er alvorlig bekymret (Dagbladets kronikk 9. mai) over at han skal bli oppfattet som «en sinke» hvis han ikke endrer strategi for sin vitenskapelige publisering og satser på anglo-amerikanske tidsskrift og forlag. Han ønsker tvert imot, etter å ha konferert med sine nepalesiske samarbeidspartnere, å satse på å få sin neste bok ut på et forlag i Nepal.

Hans problem er at dette ikke vil gi noen uttelling når midlene for vitenskapelig publisering skal fordeles mellom fagmiljøene. Der er nemlig tidsskrifter og forlag rangert slik at de mest krevende publiseringskanalene gir flere poeng - og dermed mer penger til institusjonene. Aase mener at om han skal publisere sine funn om Nepal hos «anglo-amerikanske tidsskrift og forlag», så havner han i bås med kolonimaktene som plyndret fattige lands arkeologiske skatter for hundre år siden.

Aase kjemper åpenbart en annen kamp enn de fleste som har tatt til orde mot det premieringssystemet som er innført ved universitetene og som etter hvert også vil bli utvidet til instituttsektoren. De er opptatt av at publisering på norsk bør belønnes høyere. Men det ville være til liten nytte for hans kolleger i Nepal, og for mulige lesere der, om Aase skulle publisere på norsk.

DET AASE HAR til felles med de andre som deltar i kampanjen mot det nye belønningssystemet, er at han ikke legger stor vekt på det som er dette systemets hovedformål: å fremme bedre og internasjonalt mer synlig forskning ved universitetene. I alle fall skriver han ikke om dette i sin kronikk. Hensynet til dem det blir forsket på, er helt legitimt. Men dette hensynet må veies mot ønsket om å stimulere til bedre forskning.

I dag er det er urimelig å vente at et nepalesisk bok- eller tidsskriftforlag skal ha de samme ressursene og rutinene for kvalitetssikring som de ledende internasjonale publiseringskanalene. Den som satser på den faglig mest ufordrende publiseringen, må anstrenge seg mer - men resultatet blir bedre. En tysk sosiologiprofessor, Erich Weede, fortalte meg for mange år siden at av de artiklene han sendte inn til vitenskapelige tidsskrifter, ble 50% refusert. Dersom andelen avslag gikk ned, mente han, betydde det at han ikke hadde vært ambisiøs nok med hensyn til hvor han sendte sine faglige arbeider. Dessverre er denne holdningen ikke særlig utbredt blant norske (eller tyske) professorer i samfunnsvitenskap. Det er betydelig enklere å publisere i tidsskrifter (eller hos forlag) som har underskudd på publiserbart stoff og lavere krav til bearbeiding av manus.

AVVEININGEN mellom kvalitetssikring og tilgjengelighet i forskningen kan være vanskelig. Men ofte er det mulig å kombinere god forskning og tilgjengelighet for dem det forskes på. Mange ledende tidsskrifter har forholdsvis liberale regler når det gjelder opptrykk av egne arbeider. For å være helt konkret: Selv redigerer jeg Journal of Peace Research, et norsk-eid tidsskrift som er rangert på det mer krevende «Nivå 2» og som utgis av et britisk forlag (Sage) med god internasjonal spredning. En artikkel i JPR vil i utgangspunktet være dekket av tidsskriftets og forlagets copyright, men vi gir samtidig forfatteren rett til å legge ut originalmanuskriptet på sitt eget nettsted og å distribuere enkeltkopier av den trykte artikkelen til studenter og kolleger. Etter ett år kan forfatteren legge ut den trykte artikkelen på nettet og vederlagsfritt trykke opp artikkelen i en monografi eller en artikkelsamling han/hun selv har redigert. Er det snakk om en antologi redigert av andre, vil Sage vanligvis kreve et honorar hvis boka skal gis ut på et kommersielt forlag. Men vil Aase trykke opp en JPR-artikkel i en antologi redigert av en kollega og utgitt på et nepalesisk forlag, kan jeg garantere at honorarkravet blir strøket. Rent allment går tendensen i retning av at forlagene blir mer liberale med opptrykk når de er motivert av ikke-kommersielle hensyn og ikke minst når det gjelder samarbeidspartnere i den tredje verden.

I Journal of Peace Research vil vi være henrykt for å få til vurdering en god artikkel om årsakene til at Nepal er rammet av en langvarig og blodig borgerkrig. En slik artikkel vil bli sendt ut til fagfellevurdering blant framtredende internasjonale eksperter. Tar du utfordringen, Aase?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling