Pubstemning

Feelgood-film om irsk folkemusikk.

FILM: Irske feler og fløyter, trampende føtter, brede dialekter og mørkt øl - filmen «Hvem skal hjem med Anne?» kunne vært laget av det statlige irske turistkontoret. John Irvin har smurt tykke lag med feelgood-effekter på en søt, men tynn story.

Det handler om to brødre fra County Clare som begge har vært puristiske topputøvere av tradisjonell irsk ceili-musikk fra de var barn. Vi er på 1960-tallet, og John Joe (Bernard Hill) har sitt eget spelemannslag hjemme i Irland, mens broren Jimmy (Colm Meaney) driver sitt irske band i Liverpool, der han for øvrig kjemper mot innflytelsen fra den hersens jazzen til The Beatles.

John Joe og Jimmy har ikke sett hverandre på en mannsalder før de nå møtes til dyst på landskappleik i Irland. Begge gjør sitt beste for å sabotere den andre: stjeler hjulene på turnébussen, instrumentene osv.

Så oppstår det søt musikk mellom den unge fløytisten Alex (Philip Barantini) i Jimmys band og den beste felespilleren i John Joes band. Hun heter Anne og spilles av Andrea Corr i den kjente irske gruppa The Corrs. Annes mor er sterkt imot alliansen, hun har selv dårlige erfaringer med musikeres løfter om evig troskap.

Fans av irsk folkemusikk har mye å kose seg over og trampe til i denne filmen, som ellers er en smule overdynget av irsk folklore. Det er grei underholdning, men faretruende nær ved å bli etnokitsch.