Pudlene rocker igjen

80-tallsheltene Bon Jovi er tilbake på hitlistene, men har fått mange bein å stå på siden storhetstida. Hovedpersonen selv er aktuell i sin åttende spillefilm - som sjøoffiser.

- Men bandet er fortsatt det viktigste for oss alle, understreker gitaristen Richie Sambora overfor Dagbladet.

Det har lenge vært stille rundt New Jersey-karene, som slo gjennom på 80-tallet med puddelhår og utvaskede, hullete ola-bukser. Håret er kuttet og buksene er for lengst byttet ut, men albumet «Crush» kan lett forveksles med deres materiale fra 80-tallet.

Og det var i hvert fall en sikker musikkoppskrift: Bon Jovi har solgt mellom 80 og 90 millioner plater!

Slaktet og elsket

Comeback-albumet har så langt fått en fin kommersiell start, til tross for hard medfart blant en stor kritikerskare. «Crush» ligger på en sjetteplass på den britiske topp 40-lista, mens singelen «It's My Life» er inne på en 16. plass i sin fjerde uke. På Dagbladets hit40-liste i går lå låta på en 12. plass.

- Hva er forskjellen på Bon Jovi fra 80-tallet og til i dag?

- Selv om hovedvekten ligger på klassisk rock'n'roll, er vi blitt mer moderne. Hører du ikke det? spør Sambora, som også har fått assistanse av den svenske hitmakeren Max Martin. Svensken som står bak singelen «It's My Life» har også gjort stor suksess med Britney Spears og Backstreet Boys.

Nesten oppløst

For bandet er albumet en seier. Mange betraktet Bon Jovi som oppløst etter «These Days» i 1995, og siden har bandmedlemmene jobbet med ulike prosjekter på hver sin kant:

Jon Bon Jovi har satset seriøst på en skuespillerkarriere, foruten at han har gitt ut soloplata «Destination Anywhere».

Richie Sambora, som kom med sitt andre soloalbum for to år siden, har også giftet seg med skuespilleren Heather Locklear og blitt pappa til Ava Elizabeth.

David Bryan har komponert musikk for teater.

Tico Torres har jobbet som kunstner og skulptør.

- Vi har vært nære ved å splittes mange ganger, og etter den siste turneen var vi svært slitne av hverandre. Vi kommer aldri til å turnere i 17 måneder mer, sier Sambora, som imidlertid er klar for å turnere nå i sommer. Ikke uventet står først Japan for tur, deretter noen konserter i Europa - deriblant i Stockholm og Göteborg i august - før bandet skal turnere i USA. Bon Jovi regner med å spille i Oslo først neste år - hvis albumet fortsatt går bra. Og denne gangen blir både koner og barn med på turneen.

Mer film

Og skulle folket gå lei av Bon Jovi, kan frontfiguren Jon Bon Jovi bruke mer tid på film. I stedet for platestudio har han de siste årene vært i filmstudio flere ganger. I sin åttende film, actiondramaet «U-571», som nå er aktuell i USA, spiller han en sentral rolle.

I rollen som sjøoffiser har han en lite hyggelig skjebne i filmen, som ellers er preget av bomber og granater, slemme tyskere og gode amerikanere.

- Jeg synes Jon er flink som skuespiller, jeg, men selv har jeg ingen planer om å spille i en film. Jeg tror jeg egner meg best med gitaren på en scene, sier Sambora.

BON JOVI ANNO 2000: Gutta i Bon Jovi har skrelt av seg puddelhåret, og de hullete olabuksene er kassert. Men albumet «Crush» kan lett forveksles med deres materiale fra 80-tallet.