MAKT: «Bevisstheten rundt posisjoner, roller, kjønn og makt, har noe å si,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MAKT: «Bevisstheten rundt posisjoner, roller, kjønn og makt, har noe å si,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

pUleKULTUR

La oss håpe at denne tragedien kan gi rom for en tiltrengt debatt om makt, holdninger og kultur i organisasjonslivet.

Tirsdag kveld ble det kjent at Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, er anmeldt for voldtekt og at han trekker seg fra alle verv. La oss håpe at denne tragedien kan gi rom for en tiltrengt debatt om makt, holdninger og kultur i organisasjonslivet.

Jeg vil gi ros til Trine Skei Grande. Den fortjener hun. Hun tar jenta på alvor og sier det som det er: Uavhengig av om det var voldtekt eller ikke, så er det ikke greit at en nestleder i et parti har sex med en 17 år gammel jente fra ungdomspartiet. Det er å misbruke sin posisjon. Han burde vite bedre

Når slikt skjer, rammer det nemlig ikke bare partiet det gjelder, eller personene som er involvert. Det går ut over politikken og politikere generelt. Politikk blir skittent, frastøtende og vi mister tilliten til- og respekten for våre tillitsvalgte.

Jeg har vært mer eller mindre engasjert i flere ungdomsorganisasjoner. Og én ting har slått meg: Bevisstheten rundt posisjoner, roller, kjønn og makt, har noe å si. Men den kommer ikke sånn helt uten videre, den forutsetter at organisasjonen har et bevisst forhold til, og aktivt jobber med bevisstgjøring av sine medlemmer. Det forutsetter at ungdommen har et redskap, en maktanalyse, til for å forstå makthierarkier knyttet til kjønn, alder og posisjon. Det må altså til en bevisstgjøring og samtaler, i hele organisasjonen.

Ett eksempel: Sosialistisk Ungdom (SU) versus Elevorganisasjonen (EO). Selv har jeg sittet i sentralstyret til EO. Jeg var så vidt innom SU i samme periode. Nok til at jeg ble kjent med organisasjonskulturen. Mens det i EO var helt greit (og derfor også vanlig) at sentralstyremedlemmer og landsstyremedlemmer klinte og pulte «nedover i systemet», var det en sterk bevissthet knyttet til at dette ikke er lov i SU.

I ettertid er det lett å le av SUs sterke regime mot «nedoverklining». Noen lurte: Hvordan er det mulig å få seg en kjæreste i en feministisk organisasjon der du får «the evil eyes» hvis du kliner med noen som har verv over eller under deg? Ja, det er en problemstilling av mindre alvorlighetsgrad når vi vet mulige konsekvenser av et fravær av holdningsskapende arbeid.

Det er lenge siden jeg var aktiv i elevbevegelsen, og det er ikke nødvendigvis slik at «slem gutt i ledelsen» går inn for å såre/utnytte «ung lokallagsjente». Det handler likevel om bevissthet i forhold til egen posisjonen, og hvordan den lett (og ubevisst) kan misbrukes. Det har derfor noe å si at man tar disse rundene med seg selv i organisasjonen.

Nå vet vi ennå ikke hva som har skjedd i Venstre, og jeg vil ikke beskylde dem for å mangle denne bevisstheten. Det gjør det samtidig ikke «bortkastet» å vie plass og tid til å diskutere hvordan vi kan forebygge slik maktmisbruk.

Innlegget er tidligere publisert på maddam.no