Pulp fiction på norsk

Nils Nordberg skulle skrive bok om detektivhelten Knut Gribb. Det endte med et 350-siders verk om heftedetektivenes internasjonale historie.

Et oppslagsverk om detektivhelter, særlig de som figurerte i hefteform.

Med levende innsikt og kjærlighet til stoffet ruller Nordberg opp og breier ut hele heftedetektivenes internasjonale historie, fra deres utspring i 1800-tallets virkelige og oppdiktede kriminalister til deres moderne inkarnasjoner som Simon «Helgenen» Templar, Norman Conquest og Perry Mason i pocket- og TV-form.

Elsket i filler

Detektivheftene, de billige kioskseriene, som hadde sin glanstid fra rundt 1870 til omkring midten av 1960-årene, ble fordømt av det kulturelle borgerskap og forbudt av moralens voktere, men elsket i filler av sitt unge publikum.

9. oktober 1908 kom første nummer av heftet Lys og skygge, hvor Knut Gribb blir introdusert i fortellingen «Et mennesketyveri», det aller første oppgjøret mellom Knut Gribb og hans erkefiende, den elegante svindleren Thomas Ryer. Seinere kom det også en forbrytersk kvinne inn, det var Olga Barcowa, kalt «Den grønne redsel». Gribb og hans erkemotstandere ble skapt av Norges antakelig største kriminalforfatter, Sven Elvestad, mer kjent som Stein Riverton i hefteserien Lys og Skygge.

Da dette heftet gikk inn, fortsatte Gribb i ukebladet Tidsfordriv og fra 1928 i Detektivmagasinet. Da Detektivmagasinet forsvant fra kioskhyllene, dukket Gribb opp i 1971 som egen bokserie. Foreløpig siste bok i denne serien er faktisk nr 100. Fortellinger om Gribb er oversatt til seks språk.

1300 eventyr

Med stort og smått - fortellinger, noveller, romaner, hørespill, «memoarer» og kriminaloppgaver - har Gribb opplevd omkring 1300 eventyr. Historiene om ham er kommet i et samlet opplag på over 30 millioner. Rundt 80 forfattere har bidratt til hans saga, blant dem Nordberg selv.

«Knut Gribb reddet meg, min daværende forlovede og et vennepar mens jeg studerte i Oslo på 60-tallet. På slutten av semestret kom betalingen på 400 kroner, som da var mye penger,» forteller Nordberg, som fra denne dagen var innbitt Gribb-tilhenger.

Forsiktig

Men Knut Gribb er egentlig bare en av mange fictionhelter i hundrevis av serier med handlekraftige detektiver, som Nick Carter, Nat Pinkerton, Sexton Blake og Kaj Henning - så vel som heltene til Dashiell Hammett og Raymond Chandler.

De sistnevnte, som regnes for anerkjente forfattere, i alle fall i ettertid, har også sin hefteutgivelse i Norge. De blir gjerne oversett av såkalte eksperter, men ikke av Nils Nordberg.

Hammett og hans helt Sam Spade kom til Norge før bokpublisering. Hammett er ingen pocketbokforfatter. Hans rette element var pulp-magasinet, i USA først og fremst Black Mask, her i Norge ble engelsk- og amerikansk pulp representert med Alle menns blad.

Om dette norske bladet sier Nils Nordberg at utgavene i de tidlige 1950-årene fortjener å kalles det beste kvalitetskrimtidskrift vi har hatt i Norge. Her synes jeg Nils Nordberg er noe forsiktig i sin omtale av bladet. Jeg vil hevde at bladet var Norges beste kriminalmagasin fra det startet i 1929 under navnet Mystikk (skiftet navn i 1945 til Alle menns blad) til begynnelsen av 1960-årene.

I Alle menns blad nummer 3/49 kom den første Hammett-novellen, «Farewellmordet» (The Farewell Murder 1930). Ni andre Hammett-fortellinger fulgte fram til 1954. En del hadde ypperlige illustrasjoner av norske tegnere som Sten Nilsen, Axel Andersen eller Per Svinø. Disse var bladets tegnere på denne tida, og de alternerte med å lage forsider og illustrasjoner til hovedfortellingen.

Under krigen var Mystikk bladet som brakte norske kriminalforfattere fram i lyset.

Bladet som var kjent for sine engelske og amerikanske fortellinger, fikk problemer med tilgangen på stoff, samt at okkupasjonsmakten stadig var på farten med innskrenking og sensur. Da ble norske forfattere løsningen. Nils Nordberg har også behandlet denne interessante perioden av norsk kriminallitteratur, og har også et indeks med liste over de norske kriminalfortellingene i Mystikk under krigen.

Nordbergs bok er et allsidig og gjennomarbeidet verk om heftedetektiver i Norge med et stort sideblikk på Norden og verden ellers.

Boka inneholder en komplett bibliografi over alle Knut Gribb-eventyr, samt mye stoff om annen norskprodusert krim i hefte- og bladform. Verket er rikelig utstyrt med illustrasjoner i farger og svart/hvitt. En klar berikelse innen den populærlitterære historieskrivingen.

Nils Nordberg (59)

  • Nils Nordberg, født 1942 i Verdal i Nord-Trøndelag. Han har vært ansatt i NRK siden 1969, og er nå instruktør i Radioteatret.
  • Nordberg har virket som dramatiker, oversetter og konsulent for forlag og film, og var 1971- 1988 anmelder av kriminallitteratur, hovedsakelig i Dagbladet. Han har skrevet en mengde artikler, essay, forord og etterord.
  • Fra 1976 til i år har Nordberg vært president i Rivertonklubben, og han fikk dens ærespris i 1992. Han var den første mottaker av den nordiske Jan Brobergs kritikerpris for sin innsats for kriminallitteraturen.

ALLE MENNS BLAD 28/1951: Forside av Sten Nilsen, norsk western- og krimforsidetegner framfor noen.
FORFATTEREN: Nils Nordberg.