PRISVINNER: Alexander Løken debuterte med fantasyroman i fjor. I dag fikk han tidenes første Bokslukerpris. Foto: VIBEKE RØGLER / FORENINGEN !LES
PRISVINNER: Alexander Løken debuterte med fantasyroman i fjor. I dag fikk han tidenes første Bokslukerpris. Foto: VIBEKE RØGLER / FORENINGEN !LESVis mer

- Pulsen øker i takt med sidetallene

Fantasybok om troll stemt fram av norske sjetteklassinger.

(Dagbladet:) Den aller første Bokslukerprisen, norske sjetteklassingers egen litteraturpris, ble utdelt på Nobels Fredssenter i dag.

Prisen gikk til Alexander Løken, som i fjor debuterte med fantasyboka «Trollskallen».

- Dette var veldig overraskende. Jeg trodde ikke det var min bok juryen snakket om da de leste opp begrunnelsen, ikke før helt på slutten, sa Løken da han mottok prisen, ifølge en pressemelding fra Foreningen !les.

25 000 elever
Det er Foreningen !les som står bak den nye prisen, der 25 000 sjetteklassinger fra hele landet har lest utdrag fra ti av fjorårets bøker, og stemt fram fem finalister.

Foruten «Trollskallen», besto nominasjonslista av den humoristiske romanen «Zombie-Bjarne» av Sigbjørn Mostue og illustratør Ketil Bleidin, Aslak Dørums debutbok «En flåte av gull», Tone Almhjells fantasydebut «Vindeltorn» og Arne Svingens «Revolvergutten».

Fem juryklasser har lest de nominerte bøkene og stemt fram vinneren.

1800-tallsroman
- Det har vært utrolig spennende å se hvordan den enkelte elev og klassen som helhet har «vokst» med juryoppdraget. Elevene har hatt det gøy og utfordrende på en og samme tid, og felles leseopplevelser har skapt en følelse av tilhørighet og en kulturell identitet i elevgruppen, sier Robert Mjelde Flatås ved Haus skole på Osterøy, ifølge pressemeldingen.

Vinnerboka er en historisk fantasyroman om troll, med handling lagt til 1800-tallet. Den handler om en foreldreløs gutt som får bli med en eksentrisk professor på ekspedisjon til de dype skogene i Østerdalen.

«Leseren blir godt kjent med karakterene, spesielt siden den har så mange gode beskrivelser. Alle sansene våre aktiveres og pulsen øker i takt med sidetallene. Det er lett å leve seg inn i boka, og den gir deg til og med en grøsserfølelse», heter det i jurybegrunnelsen.

Les Dagbladets anmeldelse av boka her.