DRAHJELP: Olje- og energiminister Ola Borten Moe har spritet opp oljemeldingen. Her er han sammen med kronprins Haakon og Statoils konsernsjef Helge Lund på Statoils produksjonsskip på Peregrino-feltet. Foto: Runa Hestmann Tierno / SCANPIX
DRAHJELP: Olje- og energiminister Ola Borten Moe har spritet opp oljemeldingen. Her er han sammen med kronprins Haakon og Statoils konsernsjef Helge Lund på Statoils produksjonsskip på Peregrino-feltet. Foto: Runa Hestmann Tierno / SCANPIXVis mer

Pumper seg opp

Hva gjør det vel at Ola Borten Moes oljemelding er kjedelig når han pynter den med kongen, Churchill, fattige barn og Johan Sverdrup?

Ola Borten Moe hadde forberedt seg i flere dager, men det var akkurat som om piffen gikk litt ut i det han entret podiet. Han visste at oljemeldinga var så fin, så fin, med de kuleste navnene og de viktigste argumentene i hele verden. Men han sto på en folkehøgskole i Hønefoss.

I salen satt nesten ingen journalister, bare sånne masete folk som Nina Jensen fra WWF, og plutselig følte oljeministeren at han hadde glemt noe. Miljøet! Da kom han på at han hadde vært og snakket med kongen. Kongen hadde sagt ja til å inngå avtale med Sverige om grønne sertifikater.

- Kongen har sagt ja, understreket Ola Borten Moe en gang til.

Så til dagens tema. Moe syntes at han først måtte forklare hvorfor olje er en viktig ting.

Først henvendte han seg til alle som stemmer blått: Olja er viktig for Norge, fordi den betyr masse, masse penger. Faktisk en fjerdedel av statens inntekter, i fjor hele 311 milliarder kroner. Og verdiskapingen i form av kompetanse og teknologi som vi kan selge over hele verden, den betyr enda mer.

Ministeren hadde også noe til de som stemmer rødt: Barna i Afrika har lite energi, de trenger norsk olje og gass. En statssekretær hadde vært i Afrika og tatt bilder av fattige barn som bærer vanntønner på hodet.

- Vi kan ikke se klima, fattigdom og energipolitikk uavhengig av hverandre, sa statsråden.

Så sa han at det kan jo hende at noen land snart begynner å tenke at de kan slutte å spa opp sitt eget kull og heller kjøpe olje og gass fra Norge. Det er litt bedre for klimaet hvis de gjør det. Det hang også en stor gul sol over de fattige barna, men den la ikke Ola merke til, og mer hadde han ikke lyst til
å si om klima.

Ministeren presenterte en firepunkts plan, som regjeringa har brukt veldig lang tid på å komme fram til. Der sto det at de vil øke utvinningen i eksisterende felt, bygge ut drivverdige funn, aktivt utforske åpnede areal og sette i gang leting ved Jan Mayen og delelinja kjapt. Men dette hadde alle sammen hørt før.

Ola Borten Moe har klart å bli ferdig med å gjennomgå TFO-ordninga, oljeindustriens snarvei til nye felter. Den gjennomgangen har tatt fire år, for det er mange som ikke liker sånne snarveier. Nå har ministeren bestemt at det i anstendighetens navn skal bli mulig å høre på dem som kommer med ny informasjon om et havområde. Slik at embetsmennene i departementet ikke kan si at det ikke er et korallrev der, hvis det faktisk er et korallrev der, og at de må få registrert dette korallrevet i papirene sine før de bestemmer at de vil bore der uansett.

Rundt halvveis var det tid for favoritt-temaet, ringvirkninger.

- All oljeaktiviteten skal gi ringvirkninger på land, sa Ola Borten Moe. Men:

- Stavanger sin rolle som oljehovedstad er ikke truet, forsikret han, og dro fram et kart. Ringene på kartet hans viste helt riktig at ringene i nord er bitte, bitte små, mens ringene i sør er veldig, veldig store.

Ola Borten Moe har også bestemt at oljefeltene trenger nye navn. Store funn skal oppkalles etter store historiske framskritt. Derfor vil Ola Borten Moe omdøpe Statoils nye funn, Skrugard, til Sverdrup, etter parlamentarismens far Johan Sverdrup (1816—1892).

- Hvorfor sier du Skrugard selv, når du forventer at alle andre skal huske å si Sverdrup? spurte en obsternasig journalist.

- Jeg vil ikke bidra til unødvendig forvirring, svarte Ola Borten Moe.

Avslutningsvis orienterte han om at oljemeldinga er viktig.

- Delelinjeavtalen vil bli stående i historien. Denne petroleumsmeldinga vil videreføre den historiske enigheten og vil bli husket som meldinga som la grunnlaget for en ny tidsalder i nord, sa han, og så siterte han Churchill.

- Dette er ikke slutten. Det er ikke engang begynnelsen på slutten, men det er kanskje slutten på begynnelsen, sa Ola Borten Moe, og Hønefoss sto stille.

Men Siri Meling fra Høyre måtte helle malurt i begeret. Hun syntes oljemeldinga var kjedelig, og lurte på hva det viktigste egentlig var.

- Hvis jeg skal peke på en bauta, så er det fokuset på hva dette betyr for Nord-Norge, sa Ola Borten Moe. (Altså de små ringene, red.anm.)

- Og så har du navnepolitikken.