Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Punkere og homofobe rundjuler Emo-ungdom

Går til voldsangrep mot ungdomsbevegelse.

(Dagbladet.no): Det er ikke lett å være tenåring. Særlig ikke hvis musikksmaken og klesstilen din provoserer så mye at den har utløst en voldsbølge i Mexico.

8. mars samlet rundt 800 av byen Queretaros innbyggere seg i sentrum for å oppdrive fans av musikksjangeren emo - for å banke dem opp.

22 mindreårige og seks voksne ble arrestert under opptøyene. En gutt ble rundjult av flere titalls «demonstranter», men to tilfeldige forbipasserende grep inn og forhindret at han fikk alvorlige skader, skriver La Journada.

Volden sprer seg

Etter at mexicanske medier begynte å vise filmer der tynne, svarthårede og kajalsterke tenåringer blir banket opp i masseslåsskamper, har volden bare spredt seg.

Helgen etter Queretaro gikk mobben til angrep på emo-fans i Mexico City, deretter spredte volden seg til mindre byer rundt om i Mexico. Ingen har blitt drept, men for emo-fansen er situasjonen nå præker.

- Det er farlig å gå ut. Vi blir mobbet og spyttet på. Folk kaster ting på oss. Det er så mye hat der ute, sier sekstenåringen Santino Bautista til Time.

Tvangsklippes

Mobben går til angrep på emo-ungdom i Mexico. Foto: Youtube
Mobben går til angrep på emo-ungdom i Mexico. Foto: Youtube Vis mer

Bakgrunnen for voldsbølgen er den mexikanske emo-fansens stil og emosjonelle tilknytning til musikken.

Det som i denne forbindelse omtales som musikksjangeren emo defineres av følelsesladde tekster over en sammenblanding av harde gitarriff og roligere partier. Subkulturen som har oppstått i kjølvannet av musikken, karakteriseres ofte av tenåringer med mye svart sminke, svarte klær og lang lugg. Stereotypisk fremstilles emo-ungdommen som depressive og suicidale selvskadere med en hang til overfølsom musikk.

Nå har flere ungdommer fått panneluggen tvangsklippet.

Youtube

I Mexico har anti-emo-bevegelsen oppstått simultant i flere leire. Punkerne og gotherne mener at emo-ungdommen har stjålet stilen deres. Andre har hisset seg opp over emo-guttenes feminitet. Til nå har emo-hatet for det meste manifestert seg på blogger og i musikk-chatrooms.

10. mars dukket det opp en video på YouTube, som viste Queretaro-opptøyene fra anti-emo-bevegselens synsvinkel.

- Innbyggere kommer sammen for en sak: Å få slutt på emoene. (...)Selv om ikke alle var så heldige at de fant emos, vet vi at minst fire ble angrepet, og det takker vi for. Uten emos er Queretaro et bedre sted. Hei, du emo! Livet ditt er en jævla dritt (og det vet du). Hvis dere er så lei av livet, ta selvmord! skriver han som kaller seg Verbnigge i videoen.

Hevn

image: Punkere og homofobe rundjuler Emo-ungdom

På et nyhetsprogram på den mexikanske fjernsynskanalen Televisa, forteller et utvalg emo-fans hvorfor de tror de blir angrepet.

- Har dere identifisert en spesiell gruppe som er ute etter å ta dere, spør programlederen.

- Helt fra starten har punkerne angrepet oss. Men, altså, vi tolererer dem. Da punken startet klippet folk av dem hanekammene for at de ikke skulle få se ut som rebeller. Det de nå gjør er å klippe luggene våre for å, jeg vet ikke, det er vel en slags hevn eller, jeg vet ikke, sier «Mozhem».

- Vi vil at de skal respektere våre idealer, vår måte å leve på, vi er alle like, sier en ikke-navngitt emo-ungdom.

- Vent, jeg vil si en ting til. I denne bedriften er det en programleder som vier seg til å vanære oss. Denne Kristoff sier negative ting og kritiserer, avslutter en annen.

Musikkprogram får skylda

Kristoff (33) er programleder for musikkprogrammet Telehit som også vises på kanalen Televisa. Han har fått mye av skylda for at den generelle anti-emo-bølgen i Mexico har brutt ut i vold.

Under en tv-sending i begynnelsen av mars kom han med en hard enetale mot emo-bevegelsen, der han blant annet omtalte emo som «fucking bullshit».

- Nå vil jeg fortelle dere en ting: Emo suger. Hva er emo? Det er en greie for jyplinger på 15 år som såvidt har fått hår, dere vet hvor. De er emosjonelle fordi de liker vokalisten i gruppa, ikke fordi de liker musikken. (...) Fucking bullshit, drittunger! Det finnes ikke en bevegelse, ingen egen måte å tenke på, det er ingen musikere. Dere blander dette med punk, med hardrock, med screamo, og setter sammen strømningene, om ikke annet for å gi mening til den lavpannede og barnslige bevegelsen. Det er ingen bevegelse!

PokEMOns

Selv om Kristoff etter hvert forsøkte å moderere seg, og kringkastet en oppfordring om å stoppe volden, har anti-emo-bevegselsen nå spredt seg ut over Mexicos grenser. I Chile har emo-ungdom, kalt PokEMOns, havnet i kamper med skinheads.

- De tar tak i deg og slår deg med kjepper eller det de har for hånden. Uansett går de alltid rundt med knokejern, sier Leandro Rios i et intervju med tv-kanalen CHV.

- De diskriminerer oss på grunn av klærne, hårsveisen, fordi vi er annerledes, sier Angelo Bustamante, en selverklært pokEMOn.

Homofobi

Etter flere uker med angrep har den mexicanske emo-scenen nå gått til motangrep. Det har blitt arrangert demonstrasjoner mot vold i flere byer. Flere av demonstrasjonene er arrangert av den mexicanske homobevegelsen. Det er homofobien som er kimen til disse opptøyene. Dette handler ikke om musikkstil. Dette er det konservative Mexicos forsøk på å bekjempe noe som er annerledes, sier Victor Mendoza, som jobber som ungdomsarbeider i Mexico City, til Time.

Klassisk mexicansk emo-ungdom.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media