Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frankrikes svar på Sex Pistols

Punkestjerna ranet en bank og ble erklært død - så dukket han opp 30 år seinere

Nå vil han ta sin straff.

OVERGA SEG: Slik ser Gilles Bertin (til v.) ut i dag, nesten 30 år etter at han gjennomførte ranet og ble erklært død. Her er han på vei til rettssalen sammen med en av Frankrikes beste strafferettsadvokater, Christian Etelin. Foto: NTB Scanpix
OVERGA SEG: Slik ser Gilles Bertin (til v.) ut i dag, nesten 30 år etter at han gjennomførte ranet og ble erklært død. Her er han på vei til rettssalen sammen med en av Frankrikes beste strafferettsadvokater, Christian Etelin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag 6. juni startet en besynderlig rettssak i den franske byen Toulouse. Der står den 57 år gamle Gilles Bertin på tiltalebenken for noe han gjorde for snart 30 år siden.

- Jeg har gjort feil, men jeg er ikke den samme personen i dag, sier han i et intervju med BBC.

Frankrikes Sex Pistols

På 80-tallet var han vokalist i Bordeaux-bandet Camera Silens. De var anarkister og nihilister med venstreradikale synspunkter og uten noen tro på framtida. Slik var fansen deres også.

Gilles Bertin og Camera Silens var Frankrikes svar Sid Vicious og Sex Pistols.

På slutten av 1980-tallet var bandet nærmest ødelagt av narkotika, og flere av medlemmene hadde hiv. De skjønte at de hadde kort tid igjen, og ville begå et brekk, ta'n helt ut, for så å dø.

Ranet en bank

Og det var akkurat det de gjorde, ranet en bank for 12 millioner franc, nesten to millioner euro (cirka 18,5 millioner kroner) - en formue på den tida. Ingen ble skadd i ranet, som var amatørmessig gjennomført. I løpet av ett år ble alle tatt, bortsett fra Bertin.

Pengene dukket aldri opp.

Det gjorde heller ikke Gilles Bertin, som etter en stund ble erklært død. Hans familie - inkludert sønnen, hørte aldri fra ham igjen.

Ble bartender

Etter ranet hadde Bertin flere bæreposer med sedler. De tok han med seg og dro til Portugal, der han investerte pengene og åpnet en platebutikk.

Han var hele tida livredd for å bli gjenkjent.

ETTERLYST: Slik at Gilles Bertin på bildet da han ble etterlyst av fransk politi i 1988. Foto: NTB Scanpix
ETTERLYST: Slik at Gilles Bertin på bildet da han ble etterlyst av fransk politi i 1988. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter ti år, på slutten av 90-tallet, trodde han at fransk politi var i ferd med å avsløre ham. Da flyttet han med kjæresten til Barcelona. De hadde da et barn, og familien hennes drev en bar i byen. Der fikk han jobb som bartender.

Orket ikke mer

Ingen andre, bare kjæresten visste om hans fortid. Men til slutt ble han innhentet av fortida og ble tvunget til å ta et oppgjør. Han hadde pådratt seg hepatitt på grunn av sitt tidligere narkotikamisbruk. Han var svært syk og døden nær. Men han overlevde, og da han ble skrevet ut av sykehuset, bestemte han seg for å melde seg for fransk politi.

- Jeg innså at jeg måtte fortelle sannheten og bli ferdig med fortida, sier han til avisa.

RETTEN: Gilles Bertin blir undersøkt av politi før han entrer rettssalen. Foto: NTB Scanpix
RETTEN: Gilles Bertin blir undersøkt av politi før han entrer rettssalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I november i fjor fikk en av Frankrikes mest kjente strafferettsadvokater, Christian Etelin (74), en telefon som satte ham ut. Den som ringte, var erklært død. Og forbrytelsen han snakket om, hadde skjedd for nesten 30 år siden.

- Risikerer 20 år

Da han meldte seg til politiet, slapp han varetektsfengsling. Denne uken startet rettssaken mot den middelaldrende mannen, som tar sterkt avstand fra den han var og det han sto for i 20-åra.

- Dette må jeg gjennom, selv om jeg risikerer 20 års fengselsstraff, sier han til BBC.

- Men egentlig så gjør jeg dette for min sjuårige sønn. Han forstår fortsatt ikke hva jeg gjorde i løpet av mine nesten 30 år på rømmen - men han trenger å vite det, sier Bertin.

Sønn på 30 år

I intervjuet forteller han om tre tiår med løgn og skam. Han følte seg hele tida som et jaktet dyr, og var alltid livredd for å bli avslørt.

Han er også blitt gjenforent med sin første sønn, som nå er 30 år gammel.

- Det var ikke noe romantisk over det jeg gjorde. Jeg måtte gjemme meg og kunne aldri snakke om meg selv - og på toppen av det hele var jeg alvorlig syk, sier han.

Destruktiv anarkist

Han håper å kunne overbevise dommeren om at han har forandret seg. Han beskriver seg, slik han var på 70- og 80-tallet, som en sint og destruktiv ung anarkist og nihilist.

- Jeg er 57 år og er overhodet ikke den jeg engang var, sier han.

Den 74 år gamle advokaten, Christian Etelin, som har forsvart terrorister, islamistiske fanatikere og forbrytere hele sitt liv, satte pensjonisttilværelsen på vent da han ble kontaktet av Bertin. For dette var en sak han ikke kunne gå glipp av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media