Punkpioner død

Musikeren og komponisten Helge Gaarder er død, 50 år gammel. Gaarder sovnet inn i sitt hjem mandag etter lang tids sykdom.

Gaarder var en betydningsfull person for moderne norsk rock som musiker, komponist, skribent, organisator og produsent.

Mest kjent er han nok som frontfigur i bandet Kjøtt som regnes som ett av Norges mest innflytelsesrike og betydningsfulle pønkeband gjennom tidene.

Kjøtt-låtene «Nei, Nei, Nei», «Et nytt og bedre liv» og «Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer», var med på å sparke i gang pønken i Norge. Bandet ble dannet i 1979 og ble oppløst to år senere da trommeslager Michael Krohn sluttet. Krohn dannet senere Raga Rockers, resten av Kjøtt fortsatte som Montasje, før vokalist Helge Gaarder la ned gruppen helt og dannet Cirkus Modern i 1984.

Gaarder var en sentral person i det norske rockemiljøet gjennom hele sitt liv; blant annet som organisator og administrator av store prosjekter. Blant dem utgivelsen av LP-en «Sammen for livet» (1985) og gigantkonserten «Rock on the Dock».

Helge Gaarder var også en aktiv skribent, blant annet i musikkavisa PULS. I 1987 og 1988 var han med på utgivelsen og oversettelsen av det 16-binds store verket «Historien om Rock».

Siden 1992 har Helge Gaarder vært ansatt i Rikskonsertene der han har jobbet med etableringen av transport-, turné- og festivalstøtteordningen. Parallelt med dette arbeidet han som produsent, noe han var i Rikskonsertene helt fram til det siste.

(NTB)

DØD: Helge Gaarder sovnet inn i sitt hjem mandag, 50 år gammel.