Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pupp eller ikke pupp?

Nicole, 22, fra Bournemouth, blunker til leserne og ler av aksjonistene.

TIT(T) TEI:  Da The Sun la ut disse på nettstedet Twitter, trodde de fleste at de toppløse damene var forvist fra papir til nett for godt. Men den gang ei. Faksimile The Sun.
TIT(T) TEI: Da The Sun la ut disse på nettstedet Twitter, trodde de fleste at de toppløse damene var forvist fra papir til nett for godt. Men den gang ei. Faksimile The Sun. Vis mer
Kommentar

Jeg skjønner godt at det var fristende for redaktørene i The Sun. Denne uka har avisas side 3 hver dag blitt avfotografert og distribuert til millioner av lesere. Etter tre dager uten toppløse damer, omtalte medier verden over den 44 år lange tradisjonen som avsluttet. Aksjonistene i den toårige kampanjen «No More Page 3», NMP3, kronet sin kamp med seier. Politikere og kommentatorer snakket om den feministiske revolusjonen som hadde tvunget aviseier Rupert Murdoch i kne.

Avisledelsen nektet imidlertid å bekrefte skiftet, og kom med tvetydige uttalelser rundt pinupens framtid. Flere aviser hadde imidlertid kilder på at The Sun ville kle på kvinnene stille og rolig. Dermed ble Nicoles bare pupper på gårsdagens side 3 et enormt PR-stunt.

Dagene uten brystvorter var neppe noen stor skuffelse selv for dem som kjøper The Sun for å se pupper i «anstendig» innpakning. Onsdag var saken på side 3, om Celeb Big Brother, rikt illustrert. Glamourmodellene i små bikinitopper fungerte formodentlig like seksuelt opphissende som Hollie fra Manchester. Sistnevntes pupper henviste avisa leserne til nettsiden for å se.

The Sun begynte å trykke toppløse jenter på side 3 i 1970, like etter at Rupert Murdoch overtok avisa. Hippiebevegelsen hadde nettopp feiret «summer of love», p-pillen dannet grunnlaget for den seksuelle revolusjon. Samtidig var likestillingen mellom kjønnene så dårlig at den dannet grunnlag for de neste åras store kvinnebevegelse.

Siden den gang er selvbestemt abort blitt lovlig i de fleste vestlige land, kvinners yrkesdeltakelse har eksplodert og kvinner har inntatt maktposisjoner tidligere forbeholdt menn. En slik utvikling avhenger av at kvinner ses som subjekter med hjerne, vilje og makt - ikke først og fremst objekter for et mannlig blikk. Selv om mange av oss gjerne vil være det i tillegg. I denne sammenhengen er medienes representasjon av kjønn viktig.

For det første er det langt flere menn enn kvinner i mediebildet. For det andre er menn framstilt som eksperter, ledere og meningsbærere, mens kvinner i langt større grad er der som eksempler, som ofre og som blikkfang. Den toppløse side 3-piken er selve kulmineringen av en slik objektivering av kvinnekroppen. Hun er derfor et sterkt symbol.

233 000 har i skrivende stund signert NMP3s opprop - 14 000 av dem i går. I november meldte supermarkedkjedene Tesco og Waitrose at de ville redesigne avishyllene sine for å unngå at barn ser de seksualiserte avisforsidene. Uten at det er påvist en direkte sammenheng, har The Suns opplag falt betraktelig mer enn konkurrenten Daily Mail i perioden kampanjen har pågått. Side 3-piken truer nå Murdoch der det rammer mest: I lommeboka.

Allerede i september spurte Murdoch sine følgere på nettstedet Twitter om unge kvinner ikke tross alt ser best ut med litt klær og omtalte side 3-piken som«gammeldags». Gårsdagens Nicole skapte PR for The Sun, men også for aksjonistene. Pinupens tilbakekomst i gårsdagens avis er derfor et sannsynlig intermesso. Noen ganger gjør en brystvorte fra eller til ganske mye.