Pupp eller pappa?

Likestillingen kan få seg en opptur hvis kvinner slipper ammepresset.

Stopp ammepresset: «Likestillingen kan få seg en opptur hvis kvinner slipper ammepresset», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
Stopp ammepresset: «Likestillingen kan få seg en opptur hvis kvinner slipper ammepresset», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Likestillingsslaget står mellom pappa og pupp. Ammepress avløses av arbeidspress for mor, mens fedre får tyn hvis de vil mate med flaske. Mens familier føler forventningene opp over ørene, snakker noen om valgfrihet for familien. Det er WHO som står i veien for far.

Kilden til pappaproblemet er nemlig at flaske er forbudt i Helse-Norge. Hvis den inneholder morsmelkerstatning.

Ikke kan de som arbeider der vise deg hvordan du skal gi flaske heller. Det har myndighetene bestemt. WHO-koden kalles den. En tipunkts liste som i praksis betyr at helsearbeidere ikke kan veilede nybakte foreldre i flaskeamming, med mindre det er medisinske grunner for ikke å amme. Hvor er valgfriheten i dette? Hvorfor har ikke Audun Lysbakken grepet fatt i dette i likestillingens navn?

Jeg vil dele en historie. Da jente nummer to var noen måneder gammel fikk jeg brystbetennelse. Det begynte kvelden før 17. mai, så det gikk et par dager før jeg kom meg ned til den helligdagsstengte ammehjelpen på St. Olavs Hospital i Trondheim. De var forståelsesfulle. Jeg hadde feber og hadde enorme smerter i puppene, som også var ganske melkesprengte. Løsningen var å bli koblet til en melkemaskin for mødre.

Der satt jeg som ei ku med en metallsugekopp på hvert bryst som trakk og sugde jevnt, mens en helsearbeider sprayet hormoner inn i nesa min for at jeg skulle få melken til å flyte bedre. Hjernen ble fylt av oxytosin, og hormonet raste rundt i følelsene. Jeg grein og grein og følte meg som den aller dårligste moren i hele verden.

Flaskeforbud: «Kilden til pappaproblemet er at flaske er forbudt i Helse-Norge. Hvis den inneholder morsmelkerstatning», skriver Hege Tunstad.
Flaskeforbud: «Kilden til pappaproblemet er at flaske er forbudt i Helse-Norge. Hvis den inneholder morsmelkerstatning», skriver Hege Tunstad. Vis mer

Oxytosin, hormonet som fra naturens side bidrar til morsbinding, melkegang og nærhetsfølelse, forsterker alt du føler. Jeg følte mye. Midt oppi dette ble ørene mine pumpet fulle med mer eller mindre oppmuntrende ord om hvorfor det var viktig å få melken i gang igjen for barnets skyld.

Jeg nevner i samme slengen at oxytosin-nesespray har vært vurdert brukt i avhør av krigsfanger for å oppnå tillit og velvillighet. Internasjonal lovgivning forbyr dette, så det er bare mødre som utsettes for propaganda under oxytosinpåvirkning.

Jeg ble kvitt betennelsen og barnet fikk morsmelk. Jeg ble derimot ikke kvitt opplevelsen av ydmykelse. Min morsryggrad fikk seg en skikkelig knekk.

De fleste er fornøyd med rådene de får, men hadde det vært så farlig å møte familiene med noen alternativer? Nevnt at om betennelsen eller andre utfordringer medfører ammeslutt, så er det helt greit fordi barnet fint klarer seg med flaske? Forklart hvordan man lager til morsmelkerstatning, steriliserer flasker og deretter kanskje oppmuntrer pappaen til å ta nattmatingen slik at mor kan få sove ut?

Likestillingen kan få seg en opptur hvis kvinner slipper ammepresset. Så kan mor og far veksle på arbeid og barnekos. Etter egen oppskrift. Og barna klarer seg like bra enten de får bare morsmelk, eller de får lett blanding. Når foreldre vet dette har de muligheten til å velge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer