Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pupp og pappa

DEBATTEN OM fødselspermisjon i Dagbladet den siste tiden har vist at utformingen av ordninger for fødselspermisjon må ivareta ulike, og delvis motstridende, hensyn. Gro Nylander påpeker ganske riktig i Dagbladets debattsider 10/1-05 at behovet til barn og mor, på den ene siden, og til yrkeskvinnen og fars tid med barnet, på den andre, kan stå mot hverandre.

I forslaget til nytt stortingsprogram for Venstre foreslår programkomiteen at dagens fødselspermisjon utvides og videreutvikles til en fleksibel barnepermisjon. Vi vil gi 15 måneder per barn som kan taes ut når som helst frem til barnet blir 16 år. 3 måneder må taes av far. Hensikten er, for det første, å sikre det Nylander etterspør, nemlig muligheten til å være lenger hjemme med barna enn i dag, og for det andre å fremme likestilling. En slik ordning gir imidlertid også, i motsetning til dagens ordning, større valgfrihet for foreldre å velge selv når og hvordan man vil ta ut de 15 månedene, enten i form av lenger fødselspermisjon, ekstra ferieuker mens barna er små, eller en fire-dagers uke eller 6 timers arbeidsdag i visse perioder. Vårt sosialliberale forslag sikrer likestilling, styrker farsrollen og øker valgfrihet innenfor rammene av det overordnede målet om å skape de beste mulig rammer for barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media