puppekunst

- Jeg liker rene, stilige tegninger. Motivet må være noe jeg har lyst til å se og lyst til å ta på, forklarer Andreas Tellefsen.

Han har puppedamer på soverommet, på blokka og på Høstutstillingen. I år kom han inn på malerilinja på Kunstakademiet med tegneserie-inspirerte arbeider. Andreas har bryl i håret, Elvis-sleik og han minner om Lucky Luke. Ikke bare i figuren, antagelig tegner han også fortere enn sin egen skygge. I hvertfall når han tegner pupper.

- I fjor tegnet jeg nesten bare puppedamer. Nå prøver jeg å konsentrere meg om andre ting. Men hvis jeg står fast eller mangler inspirasjon, tegner jeg gjerne et par pupper for å komme i gang igjen.

HØSTUTSTILLINGEN: Det var tilfeldig at jeg sendte inn en tegning i år. Motivet er en puppedame som tar på tissen til en sjenert gutt. Det er et kompliment å bli plukket ut, og det ser jo veldig bra ut på CV'en.

DISNEY: Jeg har vært i Disneyland sju ganger. Tegneserier har alltid vært min store lidenskap, og det har gått på bekostning av skole, siviltjeneste og jobb. Alt jeg vil er å sitte i en krok å tegne. Men Disney er ikke forbildet, jeg har mer sans for de stilrene 50-tallsstripene til Daniel Claws og de estetiske tegningene til John Currin.

GUTTEROMMET: Jeg tegner mest i senga på soverommet. Samboerne mine er nok glade for at jeg har fått arbeidsplass på Akademiet, de begynte og bli ganske lei av tegnesaker og søl i leiligheten. Hvis jeg ikke hadde kommet inn i år, måtte jeg reist utenlands. Man kan ikke arbeide på gutterommet i lengden.

EROTIKK: Det er ikke noe budskap i tegningene mine. Det handler mest om erotikk og kjærlighet, og mye er selvopplevd. Når jeg er deppa, tegner jeg triste tegninger. Man blir sær av å være så navlebeskuende. For en stund siden var jeg hekta på å tegne menn som sugde seg selv. Kunstnere med alpelue og greier. Men så sto jeg fast og begynte med puppedamene igjen. Nå tegner jeg nesten bare ensomme cowboy'er på prærien. Kanskje jeg er mye alene for tida?

DAMETEKKE: Jeg har fått draget på mange damer etter at jeg både kom inn på Akademiet og slapp igjennom nåløyet til Høstutstillingen. Jeg fikk til og med kline med dem, men mer kan jeg ikke si. Det er en hemmelighet.

KUNSTNERMYTEN: Alle kunstnere er nok mest opptatt av seg selv. I perioder isolerer jeg med på rommet mitt og hører på radio og tegner. Det er helt nødvendig å være asosial for å finne roen.

ARBEIDSSKY: Jeg fikk sparken tre ganger i løpet av siviltjenesten. Jeg er arbeidssky, og vil heller tegne enn å jobbe. Det endte med seks måneder på Dillingøy sammen med militærnektere og folk fra Jehovas Vitner. Det var som å havne på en annen planet, men jeg fikk god tid til hogge ved og tegne.

ÅR 2003: Vet ikke. Da er jeg vel nettopp ferdig med skolen og skal prøve og leve av kunsten. Kanskje tar jeg reklameoppdrag innimellom hvis det kniper økonomisk. Og det gjør det sikkert, det er like vanskelig å leve av tegninger som annen kunst. Målet er selvfølgelig å ha det gøy, bli rik og berømt.

-Jeg liker å tegne noe som jeg har lyst til å ta på, sier Andreas Tellefsen.