Anmeldelse: «Superkroppen»

Pupper og peniser til barna!

«Superkroppen» er et svært lite sensasjonelt program, dinglende pupper og peniser til tross.

SUPERKROPPEN: I noen episode er deltakerne helt nakne, andre ganger, som her i rumpe-episoden, er de delvis påkledd. Dennis Siva Lie er entusiastisk programleder. Foto: NRK
SUPERKROPPEN: I noen episode er deltakerne helt nakne, andre ganger, som her i rumpe-episoden, er de delvis påkledd. Dennis Siva Lie er entusiastisk programleder. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Programleder Dennis Siva Lie
Programleder Dennis Siva Lie Vis mer

«Superkroppen»

Faktaprogram

Tidspunkt: Ute nå
Beskrivelse: Nedstrippet barne-tv om nakne voksenkropper i alle fasonger.
Kanal: NRK Super

«Blottet for sjokkeffekter»
Se alle anmeldelser

NRK Supers nye nakenprogram har ligget ute for strømming i to uker, og skapt debatt flere steder. Er det greit å prakke på ungene voksen nakenhet på denne måten? Trenger de egentlig å se alle disse dinglende puppene og penisene, og det i et studio hos NRK Super?

Vi skal komme tilbake til det. Men «Superkroppen» er et svært lite sensasjonelt program. Heller det motsatte. Det er nesten fascinerende traust, til å være en serie om folk som viser fram sine mest intime kroppsdeler.

I hver av de ti episodene trer fem personer ut av badekåpa, for å svare på nærgående spørsmål om kroppene sine fra skoleelevene i salen. De er høye og lave, tjukke og smale, med flate pupper og svære pupper, lange og korte peniser, lys hud og mørk hud, lite hår og mye hår. Én har stomipose på magen, noen har hudsykdommer, én mangler en arm, og én har baby i magen. Et par av mennene er omskårne, får vi vite, uten at det synes så godt, for dette er ikke en serie som dveler for lenge ved nærbildene.

Newton sjokkerte mer

Slik sett er den mindre sjokkerende enn «Newton: Pubertet»-serien, som høstet både jubel og furore på samme kanal for fem år siden. Der Newtons Line Jansrud gikk tett på, løftet og pekte og forklarte hvordan kjønnsorganer fungerer, holder programleder for «Superkroppen» (og tidligere «Newton») Dennis Siva Lie seg på behørig corona-avstand.

Dessuten: «Superkroppen» handler ikke om sex, noe som var grunnen til at «Pubertet» ble klaget inn til Kringkastingsrådet (og endte med å få ros). Når «Superkroppen» tar for seg peniser, forteller en av deltakerne at liten penis kan gjøre det vanskelig å bruke offentlig pissoar uten å søle. Men ingen spør - eller sier noe - om hvordan ulike størrelser påvirker sexlivet. Det er jo ikke helt utenkelig at det er noe publikum ville lurt på hvis de var noen få år eldre. Men her holder serien seg på trygg grunn, med 10-12-åringer i salen.

På den annen side: De nakne kroppene i Newton var ansiktsløse og filmet i en gymgarderobe, for liksom å skape en aura av naturlig og dermed ufarlig nakenhet. Deltakerne i «Superkroppen» står fram på et podium, med fornavn og ansikt, og prater åpent og noen ganger forbløffende ærlig om egen kropp.

Det er tøft gjort av dem, og jeg tror det har stor verdi for dem som ser på.

Blottet for sjokkeffekter

For hvordan skal de kunne vite at strekkmerkene på rumpa er naturlige og ingenting å gjemme bort, hvis alle rumpene du ser rundt deg er glatte og stramme og strømlinjeformede? For ikke å snakke om den ene puppen som ser ut til å vokse seg større enn den andre, penisen som henger skeivt, eller magen som disser over bukselinningen?

Ikke minst på forsiden av denne nettavisa er det lett å få inntrykk av at det aldri har vært så mange nakne kropper i offentligheten som nå. Men det er i så fall et veldig redigert utvalg kropper. «Perfekte kropper», kan du forledes til å tro, særlig hvis du er en usikker tolvåring, med en kropp som utvikler seg i en litt annen retning enn dem du vanligvis ser på tv.

Svaret på spørsmålet «trenger vi å se dette?», er derfor ja. Hva så med det andre spørsmålet - er det greit å prakke på ungene voksen nakenhet? Ikke i alle settinger. Barn kan godt få lov til å bestemme sjøl når og om de vil se nakne voksne. Den lett humoristiske «advarselen» som popper opp før hver episode, er derfor fin.

Samtidig er det ikke akkurat blotting i parken vi snakker om. Ikke er det noe nytt heller, det er hele 40 år siden Trond-Viggo Torgersen viste fram nakne kropper i et barneprogram på NRK. Jeg tror vi fortsatt - kanskje til og med mer enn noen gang - trenger arenaer som viser barn at en naken kropp ikke trenger å være noe skamfullt, tabu, eller seksuelt, for den saks skyld.

Og «Superkroppen»-settingen er så trygg som den kan få blitt, nettopp fordi den er så traust. Med unntak av en animert Streken-figur som gjør ablegøyer i starten av hver episode, er det ingen fiffige fortellergrep her. Bare fem personer som står rett opp og ned og svarer på spørsmål fra høflige og godt forberedte barn, godt hjulpet av en akkurat passe entusiastisk-energisk programleder. Her er ingen store overraskelser, tempoet er uvanlig rolig etter dagens standard, og serien er rett og slett slående nedstrippet. Blottet for sjokkeffekter, om du vil.

Vanlig og super

Det kjennes nesten som å se på gammeldags skolefjernsyn, hadde det ikke vært for spørsmål/svar-formatet, som gjør at det virker nokså tilfeldig hvilke temaer som kommer opp og hvilke som forbigås. Vulva-programmet handler for eksempel mer om mensen og pms enn om hvor forskjellige kvinnelige kjønnsorganer kan se ut - til tross for at NRK-programmet «Innafor» tidligere har dokumentert at mange unge jenter sliter med komplekser for nettopp det.

De voksne deltakerne er tilsynelatende vanlige folk uten medisinsk ekspertise, og det er kanskje grunnen til at ungene kan oppgi vagina som et annet navn på vulva, uten at noen forklarer forskjellen.

Så er da også poenget nettopp det, at de er helt vanlige folk, med helt vanlige kropper. Det viktigste er ikke hva de sier, men hva de implisitt forteller når de henger fra seg badekåpa og stiger opp på podiet: Se her, slik går det også an å se ut. Og slik, og slik, og slik, og slik.

Og det er ganske fint, egentlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer