Puppesensur

Det er få ting som opptar amerikanerne mer enn pupper som popper opp på tv-skjermen.

NEW YORK (Dagbladet):

Da Christina Aguilera

fikk sin Grammy for «Beautiful» søndag natt, klemte hun armene sammen slik at alt skulle holde seg på plass inne i den sjenerøse utringningen hennes. Hun smilte litt og nevnte noen ord om Janet Jackson.

- Det er jo faktisk mye i denne verden som er viktigere, sa hun.

Det hadde hun helt rett i, og hennes bekymring for utringningen var helt unødvendig. Dersom en av Aguileras pupper skulle sett sitt snitt til å hoppe ut, ville det ikke ha sjenert det amerikanske folk. Episoden ville ha blitt luket ut. TV-selskapet CBS hadde lagt inn en fem minutters forsinkelse på Grammy-sendingen, slik at eventuelle uforutsette uanstendige PR-stunt skulle kunne renses ut.

Direktesendingens fristelse er stor. Med noen enkle manøvrer kan medieoverskriftene erobres for ett døgn eller så. Madonna og Britney klarte det med sitt tungekyss og Dixie Chicks gjorde det med sin avsky for George W. Bush. Selvfølgelig kan man gifte seg i Las Vegas for noen timer og erobre verdens oppmerksomhet, men noen håndgrep på skjermen er lettere.

En fem sekunders forsinkelse på rapplåter for å ta de verste bannordene, har vært i virksomhet lenge. Men fem minutter er nytt. Det merkelige er at få egentlig reagerer. Jeg opplever en slik umiddelbar redigering av en «direktesending» for å unngå uanstendigheter, som et uanstendig angrep på ytringsfriheten. Men slik oppfattes det åpenbart ikke her - i hvert fall ikke foreløpig. Av alle avisartikler om Janet Jacksons bryst, har ikke en handlet om det uakseptable i en slik forsinket redigering av utilsiktede pupper på skjermen. Jeg kan se for meg en rekke muligheter for misbruk, hvor ubehagelige politiske ytringer vil kunne ryddes vekk av hensyn til rensligheten.

Janet Jacksons

blottede bryst midtveis i fotballfinalen Super Bowl har fått De forente stater på tuppa. David Kays avsløring av manglende masseødeleggelsesvåpen i Irak er ingenting i forhold. Det Justin Timberlake kalte «kostymefeilfunksjon» har fått betydelige konsekvenser. Det amerikanske medietilsynet FCC etterforsker hva som skjedde da borrelåsene rundt Janet Jacksons BH gikk av.

Både Timberlake og Jackson skulle ha deltatt i Grammy-utdelingen, men typisk nok var det hun som ble borte. Justin Timberlake stilte og feiget ut med unnskyldninger i hytt og vær, mens den arme Janet får kjørt seg. Ikke bare er hun saksøkt av bankfunksjonæren Terri Carlin i Tennessee for å ha påført henne og millioner av andre TV-seere sinne, forlegenhet og alvorlig sårethet, men også selgerne av sadomasochistiske klær i Chelsea i New York City er rasende på Janet.

- Folk får inntrykk av at våre klær er lett å rive i stykker. Det er tvert imot. Klær som skal endre opplevelsen av både kropp og sjel, må være godt laget, sier Sam Hill til The New York Post.