Anmeldelse: Martin Sellevold - «Bikkjevakt»

Pur, deilig underholdning

Martin Sellevold debuterer med en knakende god sjørøverfortelling. Fest flytevesten og hold deg fast!

DRØMMEN: Hovedpersonen i Martin Sellevolds debutroman drømmer om å seile rundt i Middelhavet, men møter stadig hindringer. Forfatteren er ikke ukjent med seilerlivet selv heller. Foto: GYLDENDAL / MARIUS SØRLI
DRØMMEN: Hovedpersonen i Martin Sellevolds debutroman drømmer om å seile rundt i Middelhavet, men møter stadig hindringer. Forfatteren er ikke ukjent med seilerlivet selv heller. Foto: GYLDENDAL / MARIUS SØRLI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi hører ofte om de største forfatternes strevsomme start på karrieren, med refusjoner og store bearbeidelser av manus. Med Martin Sellevold er det snakk om det stikk motsatte; ifølge forlaget sendte debutanten inn manuset denne våren, og nå er den altså allerede ute. Og boka holder mål og vel så det!

Drømmen om Middelhavet

På femte året prøver Stian å komme seg sydover, for å bare seile rundt i fred i Middelhavet. Han lever som det han kaller sjøstryker, en landstryker på havet, om bord på seilskuta «Vellamo» som er like gammel som han selv, det vil si i starten av tredveåra. Der livnærer han seg ved hjelp av oppdrag som oversetter av tekniske manualer og sakprosa.

Stadig vekk har det oppstått store og små hindre for middelhavsdrømmen. Et gjentakende hinder er bijobben som hasjsmugler. Nå skal Stian gi seg med disse risikable oppdragene en gang for alle.

Men så får han tilbud om det som skal være en enkel og helt ufarlig siste jobb. Denne blir en på alle måter strabasiøs og langvarig ferd – å smugle edle metaller skal vise seg å være mer utfordrende enn å smugle narkotika. Og så får han heller ikke være i fred, slik som han ønsker. Han må dele båten med bestekompisen Tore, som plutselig har mista både jobben og kjæresten. Attpåtil plukker de opp den unge tsjekkiske båt-haikeren Natálie på veien, og i stedet for å finne ut hvor hun vil hoppe av, snur hun så å si kappa etter vinden og blir med guttene i alle himmelretninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer