Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Purk og/eller skurk?

Saken er uansett en skandale.

TILTALT: I dag starter rettssaken mot Eirik Jensen i Oslo tingrett. Tegning: Finn Graff
TILTALT: I dag starter rettssaken mot Eirik Jensen i Oslo tingrett. Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narkobaronen og politimannen som sitter sammen på tiltalebenken har kjent hverandre godt siden 1990-tallet. Men i dag sitter Gjermund Cappelen og Eirik Jensen lengst mulig unna hverandre, når de møtes for første gang siden de begge ble arrestert for tre år siden. De neste fem månedene er satt av til en historisk rettssak. Begge er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Uansett utfall vil dommen få store konsekvenser.

Eirik Jensen var også før pågripelsen en av landets mest kjente politimenn. Etter flere tiår som betrodd tjenestemann har han hindret krig i MC-miljøet, knust gjengmiljøer og ledet oslopolitiets avdeling for Spesielle operasjoner. For arbeidet har han blant annet mottatt utmerkelsen «Politikammerets ur», for utførelse av tjenesten med særlig dyktighet, god innsikt og stor innsatsvilje.

Spesialenheten mener at han samtidig har lagt til rette for smugling av store mengder narkotika og mottatt av millioner av kroner for dette. Har de rett, rammer skandalen hele politiet. Lederne i oslopolitiet må da bære sin del av ansvaret for at slikt kunne pågå i år etter år, samtidig som Jensen var leder for taktisk etterforskning og etterretning mot organisert kriminalitet. De visste at han opererte på utradisjonelle måter og noen ganger på kanten av regelverket. Blir han dømt for grov utroskap, er dette den verste saken politiet har hatt i Norge.

En dom kan også åpne for krav om gjenopptakelse av en rekke saker der Jensen har vært sentral i etterforskningen. Blant andre har advokatene i de såkalte Flydropp- og Rasool-sakene allerede varslet forventninger om at det de neste månedene kan framkomme opplysninger som kan brukes til deres klienters fordel.

Frifinnes Jensen, har en uskyldig politimann blitt arrestert av sine egne og hengt ut som korrupt i tre år. Spesialenheten for politisaker har brukt rekordhøye 22,7 millioner kroner på å granske saken mot ham, med bistand fra Kripos og Økokrim. Påtalemyndigheten ville ikke tatt ut tiltale om de ikke var sikre på at Jensen er skyldig, men det er heller ingen tvil om at kriminelle kan ha interesse av å framstille den nå pensjonerte politimannen i verst mulig lys. Selv sier Jensen at han kan forklare alt, og vil avsløre mange hemmeligheter.

Purk eller skurk? spør NRK i sin podkast om saken. Fram til midten av juni skal retten forsøke å finne svar. Sakskomplekset er for utenforstående som en spennende kriminalhistorie, men for de berørte handler dette nærmest om liv eller død. Kanskje er heller ikke virkeligheten enten- eller. Når Jensen har jobbet mot kriminelle miljøer, har han brutt noen regler og kan ha gått for langt. Det sentrale spørsmålet er om han også har beriket seg selv. Hvis ikke, kan Jensen være både en god purk og litt skurk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!