Pushwagner

Pushwagner ble bisatt i dag: - Push, du slo streitingene til slutt. I dag elsker streitingene deg!

Kunstneren Terje Brofos ble bisatt til applaus fra de frammøtte ved Kunstnernes Hus.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KUNSTNERNES HUS (Dagbladet): Kunstneren Terje Brofos, kjent som Hariton Pushwagner, er sett på som en av Norges mest viktige samtidskunstnere. I dag ble han bisatt fra Kunstnernes Hus i Oslo.

Brofos led av lungekreft, og døde 24. april på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie. Han ble 77 år.

Det er programleder og musiker Thomas Seltzer som er seremonimester for bisettelsen.

- Pushs liv var en kamp

Bisettelsen åpner med tonene til Hilde Louis Asbjørnsen, som fyller Kunstnernes Hus med blå, vemodig jazz. Toner som blander seg med bilder av en svartkledd tynn mann, som nå går over i historien.

- Det er i dag vi markerer Pushwagners fysiske overgang fra nåtid til fortid, sier seremonimester Thomas Seltzer.

- Vi skal lyse fred over ham og feire at en lang kamp er over. For Pushs liv var en lang kamp, og denne kampen var grunnleggende for kunsten hans, sier Seltzer.

- Du risikerte alt

Det er datteren til Terje Brofos, Bonnie Brofos, som holder minnetalen fra familien. Hun har trådt opp på talerstolen sammen med sin søster Elizabeth.

- Livet med min far var magisk mens det varte, lufta rundt ham var rikere på et vis, sier Bonnie Brofos, Pushwagners datter i sitt minneord.

DØTRENE: Døtrene Bonnie og Elizabeth tok et følelsesladd farvel med sin far, Terje Brofos. Foto: Christian Roth Christensen
DØTRENE: Døtrene Bonnie og Elizabeth tok et følelsesladd farvel med sin far, Terje Brofos. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Hvem var han? Det er ikke lett å svare på. Han var et fenomen. En naturkraft. En dyp tenker. En visjonær profet. En spøkefugl. Og en suksessfull kunstner til slutt, sier hun, og legger til:

- Noen ganger kunne han virkelig være en pest og en plage. Han var også en hjemløs alkoholiker.

«Den største risikoen i livet er å ikke risikere noen ting», lyder en av strofene i et dikt Bonnie Brofos har valgt å lese opp til minne om Pushwagner.

- Min kjæreste Push. Du risikerte alt, og nå er du fri. Du var en lysende stjerne. Selv om du nå er sluknet, vil du fortsette å lyse, som stjernene på himmelen. Vi elsker deg. Vi ses, sier hun videre.

- Du slo streitingene

Thomas Seltzer tar ordet igjen, og deler en historie om en gang da Pushwagner satt på trikken og ble glodd på av to damer. Om det å bli oversett.

- De sa høyt og bevisst at de ikke kunne forstå at sånne folk som ham fikk lov til å ta trikken. Skamfull og fortvilet gikk han av på neste stopp, stormet ned til havna og hoppet i havet, bokstavelig talt, forteller Seltzer, og fortsetter:

SEREMONIMESTER: - Push, du slo streitingene til slutt. I dag elsker streitingene deg!, slår seremonimester Thomas Seltzer fast i sin minnetale. Foto: Christian Roth Christensen
SEREMONIMESTER: - Push, du slo streitingene til slutt. I dag elsker streitingene deg!, slår seremonimester Thomas Seltzer fast i sin minnetale. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- En så intens følelse av å ikke høre til er hjerteskjærende å høre om. Utenforskapet og ensomheten var utvilsomt med på å forme ham til den kunstneren han etter hvert ble, sier han, og avslutter:

- Push, du slo streitingene til slutt. I dag elsker streitingene deg!

Mellom talene er det flere musikalske innslag ved blant annet artist Hilde Louise Asbjørnsen, og artist Anette Gil. Even Benestad og August Baugstø-Hansen, som sto bak dokumentarfilmen «Pushwagner», viser også fram klipp som ikke er blitt vist tidligere.

- Du kommer alltid til å leve videre som en konge i kunstens rike, slår forfatter Jan Verner-Carlsson fast i sin minnetale, før tonene av Mercedes Benz (Janis Joplin) fra Anette Gil fyller lokalet. Gil er daglig leder på Galleri Pushwagner.

Thomas Seltzer tar ordet, og forteller om en radiodokumentar der Pushwagner ble intervjuet, hvor han ble spurt om han ikke liker oppmerksomhet.

- «Joda», svarte han, «Jeg får ikke nok applaus. Jeg vil ha applaus når de senker meg seks fot under», sa han da, forteller Seltzer, og fortsetter:

- Så da synes jeg vi bør gi ham det. Ikke et minutts stillhet, men et minutts jublende applaus, oppfordrer Seltzer, og får rungende applaus som svar fra folkemengden som har møtt opp for å hedre kunstneren.

Kista blir fraktet inn i bårebilen akkompagnert til trampeklapp og jubelrop.

- En røver og en flørt

I det som var lagt opp til en bisettelsesseremoni utenom det vanlige deltar en rekke kulturpersonligheter med ulike innslag.

Flere av de som bidrar er venner av Pushwagner fra tidligere, eller folk som han har møtt i løpet av livet.

Kunstner Unni Askeland er en av dem som har tatt turen til Kunstnernes Hus for å minnes kunstneren.

- Dette har jeg gruet meg til, men det er en veldig verdig og flott måte å si farvel til Pushwagner på. Han var en røver og en stor flørt, et fyrverkeri av et menneske og en praktfull kunstner, sier hun, med gråten i halsen.

Skuespiller Aksel Hennie er også kommet for å hedre Pushwagner. Under bisettelsen framfører han Rolf Jacobsens dikt «Stillheten etterpå» og «Axel Jensen collage».

- Jeg har alltid vært glad i ham, men jeg var ikke den som kjente ham aller best. Jeg møtte Pushwagner første gang da jeg kjøpte en drink til ham. Det var mens jeg gikk på Teaterhøgskolen. Jeg ble tilbudt å kjøpe et bilde, og det skulle jeg ønske jeg brukte studielånet mitt på, sier Hennie.

Den norske komikeren Espen Thoresen har møtt Pushwagner flere ganger, og blant annet laget radiodokumentar om ham.

- Han var en fascinerende fyr. Han var manisk, du visste aldri hva som ville skje. Da jeg møtte ham om morgenen kunne han hate meg, og da han fikk noen drinker utover ettermiddagen kunne han elske meg, sier Thoresen.

Pushwagner-hatt

Fotograf Morten Krogvold minnes Pushwagner som en av de siste ekte bohemene.

- I dag er alle så streite og står opp og begynner å jobbe før klokken 11.00. Om femti år kommer det til å være mye kjedeligere. Det var mye morsommere før, ikke minst med det fargerike livet til Pushwagner, sier Krogvold.

Fotokunstner Sandra Jensen har for anledningen møtt opp i en egendesignet Pushwagner-hatt, med teksten «RIP» på baksida.

EGENDESIGNET: Fotokunstner Sandra Jensen har møtt opp til bisettelsen i egendesignet hatt, til ære for Pushwagner. Foto: Christian Roth Christensen
EGENDESIGNET: Fotokunstner Sandra Jensen har møtt opp til bisettelsen i egendesignet hatt, til ære for Pushwagner. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Push og jeg var kunstnerkollegaer. Han kalte meg «jævla pønker» en gang, og det tok jeg som et stort kompliment. Han var en stor kunstner, og hatten har jeg laget til ære for ham, sier hun.

Viktig samtidskunstner

Terje Brofos ble født på Berg i Oslo den 2. mai 1940. Han var utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole og Statens Kunstakademi i perioden 1958- 1966.

Brofos tok navnet Hariton Pushwagner i 1971. Navnet Hariton er avledet fra Hare Krishna, «ton» for å gi navnet tyngde, og Pushwagner fra supermarkedenes trillevogner.

Det internasjonale gjennombruddet kom da han var 68 år, og fikk stille ut på kunstbiennalene i Berlin og Sydney i 2008. Da kom suksessen, og Brofos hadde en omsetning på 8,9 millioner bare tre år seinere.

Popkunstneren Pushwagner var både maler og grafiker. Han var blant våre viktigste samtidskunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst.

Han er kjent for sine fargerike, popart-inspirerte bilder, og forfatteren Axel Jensen, som Pushwagner ble kjent med på slutten av 1960-tallet, ble viktig for kunsten hans. Samfunnskritikk var et viktig element i Pushwagners bilder.

Det er opprettet en egen minneside på Pushwagners egne hjemmesider, slik at alle som ønsker kan gå inn og legge igjen en siste hilsen til kunstneren.

Dette er programmet:

 • I’LL BE SEEING YOU (SAMMY FAIN/IRVING KAHAL): Musikk ved Hilde Louise Orchestra (Hilde Louise Asbjørnsen (vokal), Anders Aarum (piano), Jens Fossum (kontrabass), Hermund Nygård (trommer), Svein Erik Martinsen (gitar), Atle Nymo (saxofon), Erik Eilertsen (trompet), Jørgen Gjerde (trombone))
 • INNLEDENDE ORD: Seremonimester Thomas Seltzer
 • EN MIKROBIOGRAFI: Forfatter Petter Mejlænder
 • DEN GRÅTENDE SAXOFONEN: Improvisasjon av Atle Nymo
 • TALE FRA FAMILIEN: Bonnie Brofos
 • OM KUNSTNERENS SJEL: Seremonimester Thomas Seltzer
 • TERJE PÅ BYEN: Film – August Baugstø Hanssen & Even Benestad
 • AXEL JENSEN COLLAGE: Skuespiller Aksel Hennie
 • MINNESORD: Kunsthistoriker Tommy Sørbø
 • PINK PUSH WAGON (HILDE LOUISE ASBJØRNSEN): Musikk ved Hilde Louise Orrchestra
 • TAKK: Forfatter Jan Verner-Carlsson
 • MERCEDES BENZ (JANIS JOPLIN): Musikk ved Annette Gil
 • STILLHETEN ETTERPÅ (ROLF JACOBSEN): Skuespiller Aksel Hennie
 • AVSLUTTENDE ORD: Seremonimester Thomas Seltzer
 • ST. JAMES INFIRMARY: Musikk ved Hilde Louise Orrchestra

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer