Pushwagner i retten til høsten

Klart for det oppgjør i Norges mest omtalte kunstkonflikt.

SAKSØKER: Kunstneren Pushwagner stevnet  i januar sin tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer. Nå er datoen for rettssaken klar. Foto: SCANPIX
SAKSØKER: Kunstneren Pushwagner stevnet i januar sin tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer. Nå er datoen for rettssaken klar. Foto: SCANPIXVis mer

|||(Dagbladet.no): I januar stevnet kunstneren Pushwagner sin tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer for retten. Nå er datoen for rettssaken klar.

Begge parterts advokater bekrefter at det foreløpig er berammet rettssak i oktober. Nærmere bestemt fra den femte til den niende oktober - i tillegg til at det er holdt av en dag til, 12. oktober, i tilfelle saken drar ut i tid.

Dermed er det satt at seks dager til det som har vært den mest omtalte kunstkontroversen i Norge det siste året. I mellomtida er det allerede blitt laget en tv-dokumentar, i tillegg til at regissøren Even Benestad er i gang med en film om kunstneren.

Pushwagner fikk i fjor også et internasjonalt gjennombrudd, som toppet seg med en invitasjon til Berlinalen.

Overdro drøyt 2000 verk

Men før rettssaken kan spikres må Pushwagner og hans adovokat svare retten på innsigelser som motparten har til stevningen.

Saken sprakk i media da Dagens Næringsliv i april i fjor trykket et lengre intervju med Pushwagner. Han fortalte hvordan han for ti år siden, da han var alkoholisert, bodde på gata og brukte amfetamin, underskrev en kontrakt som overdro drøyt 2000 arbeider til Morten Dreyer, som i mange år hadde fungert som en blanding av agent og mesén for kunstneren.

«Jeg ble falt i ryggen på den svakeste dagen i mitt liv», hevder kunstneren, som siden har kjempet for å få tilbake kontrollen over bildene sine. Han påstår at avtalen med Dreyer ble inngått under press, noe Dreyer bestrider.

- Verdt 30 mill

I kontrakten som Pushwagner undertegnet går det fram at Pushwagner hadde en gjeld til Dreyer på rundt 400.000 kroner, et beløp Pushwagner mener er udokumentert.

Dagens Næringsliv har vurdert samlingen med Pushwagner-bilder som Dreyer sitter på, til 30 millioner kroner. Dreyer har vært taus overfor media, men ga i februar i år et intervju med Aftenposten. Der understreket han at bildene hadde langt lavere verdi da kontrakten ble inngått.

Han hevder også at det var Pushwagner selv som tok initiativ til avtalen