Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pushwagner må i retten igjen

Eks-venn og velgjører anker dom om kunst til 15 millioner kroner.

MØTES IGJEN: Da Pushwagner og Morten Dreyer møttes i tingretten, uttalte kunstneren at han ikke hadde noe å takke Dreyer for. Foto: Hans Arne Vedlog
MØTES IGJEN: Da Pushwagner og Morten Dreyer møttes i tingretten, uttalte kunstneren at han ikke hadde noe å takke Dreyer for. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

||| En av norgeshistoriens mest omtalte kunstkonflikter får en ny runde i retten. I dag ble det klart at Morten Dreyer, tidligere venn og samarbeidspartner av kunstneren Terje Brofos,(69) aka Pushwagner, anker dommen mot ham fra tingretten.

Dreyer (55) ble tidligere i høst dømt til å levere tilbake kunst skapt av Pushwagner til en anslått verdi av mellom 10 og 15 millioner kroner, samt betale i overkant av én million i erstatning for verk som er solgt.

- Jeg mener dommeren i tingretten kom til en feil slutning. Dommeren har unnlatt å vurdere sentrale problemstillinger som jeg mener er avgjørende for saken, sier Morten Dreyer til Dagbladet.  

- Overser innsatsen
Tingretten mente Dreyer utnyttet Pushwagner som var sterkt ruspreget og bostedsløs, da de inngikk en avtale om å overta det vesentligste av Pushwagners kunst.

Dette bestrider Dreyer og hans advokat Tor Erik Heggøy.

- Jeg mener dommen er sterkt urimelig. Jeg har overhodet ikke utnyttet Pushwagner, men tvert i mot støttet ham, sier Dreyer.
 
- Dommen overser totalt min innsats for Puswagner gjennom 30 år. Hadde ikke jeg tatt vare på bildene, ville det ikke vært noe å krangle om, sier Dreyer.

Han reagerer også på at dommen tilbakefører verk til Pushwagner som Dreyer kjøpte før avtalene med kunstneren ble inngått.

Dreyer og hans advokat har hevdet at kunstnerens krav om å omgjøre avtalene med Dreyer, var foreldet etter avtaleloven. Pushwagner ventet elleve år før han forfulgte kravet rettslig, angivelig på grunn av sin tilstand. I lagmannsretten vil Dreyer og hans advokat føre ytterligere bevis for at Pushwagner i denne perioden aksepterte avtalene partene hadde inngått.   

- Livstruende
Pushwagner er sterkt preget av et hardt liv. Da seieren i tingretten var klar uttalte kunstneren:

- Dette er den største dagen i mitt liv. Ifølge fastlegen min har disse anstrengelsene vært livstruende, og de har lagt beslag på tiden min når det gjelder å vie meg hundre prosent til kunstproduksjonen, sa Pushwagner til Dagens Næringsliv.

MEDIESIRKUS: Pushwagners søksmål ble fyldig dekket i mediene. Kunstneren selv satt bøyd over tegneblokka i rettssalen. Foto: Eivind Kristensen
MEDIESIRKUS: Pushwagners søksmål ble fyldig dekket i mediene. Kunstneren selv satt bøyd over tegneblokka i rettssalen. Foto: Eivind Kristensen Vis mer

Morten Dreyer ser at en ny runde i lagmannsretten kan være en sterk helsemessig påkjenning for kunstneren.

- Men det var Pushwagner som tok ut stevning mot meg. Jeg mener konflikten kunne vært løst under fire øyne, sier Dreyer.

Tilbyr rettsmegling
Det har vært gjort flere forsøk på å inngå forlik tidligere. I anken til lagmannsretten sier Dreyer seg villig til rettsmekling for å unngå en ny runde i rettsalen. Dette vil si at retten oppnevner en uavhengig tredjepart og en kunstfaglig sakkyndig som skal få partene til å enes.

- Jeg har i alle år sagt at jeg ønsker å overlate store deler av samlingen til et museum. Personlig ønsker jeg at Brofos skal være med på å bestemme hvilken institusjon, eventuelt stiftelse, som skal besitte og forvalte de viktigste verkene, sier Dreyer.

Men blir det nå likevel rettssak, er Dreyer klar:

- Jeg er overbevist om at den sanne og riktige versjonen av forholdet mellom Brofos og Dreyer kommer på bordet til slutt, sier Dreyer.

Pushwagners advokat Magnus Ødegaard ønsker ikke å kommentere anken i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media