Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pushwagner vant rettssaken

Får tilbake kontrollen over egen kunst.

VANT: Hariton Pushwagner, egentlig Terje Brofos, gikk til sak mot sin tidligere samarbeidspartner.  Foto: HANS ARNE VEDLOG
VANT: Hariton Pushwagner, egentlig Terje Brofos, gikk til sak mot sin tidligere samarbeidspartner. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

||| (Dagbladet.no): Den kjente kunstneren Pushwagner anla sak mot sin tidligere støttespiller Morten Dreyer for å få tilbake kunst han laget i en kritisk fase av livet sitt.

Nå har Oslo tingrett gitt Pushwagner medhold. Kunstneren får tilbake kunst til en verdi av mellom 10 og 15 millioner kroner, samt i overkant av en million kroner i erstatning.

- Svak avtalemotpart
Retten finner at Pushwagner var en svak motpart da avtalen med Dreyer ble inngått.

- På dette tidspunktet var Brofos sterkt ruspreget og bostedsløs; hans livssituasjon gjorde ham til en svak avtalemotpart, som ga Dreyer rom for å diktere vilkårene. Retten mener Dreyer benyttet dette til sin fordel, hvilket medførte en betydelig ubalanse mellom partenes ytelser, heter det i kjennelsen.

Avtalen, som nå er kjent ugyldig, tilsa at Morten Dreyer skulle slette en gjeld Pushwagner hadde til ham på cirka 400 000 kroner. Til gjengjeld skulle Pushwagner overdra cirka 2000 kunstverk til ham.

Oslo tingrett mener det er åpenbart at Dreyer forstod at avtalevilkårene var urimelige.

- Han var allerede da en relativt anerkjent kunstner med mulighet for kommersiell suksess, hvilket Dreyer nok var seg bevisst. Under disse omstendighetene mener retten at han innså muligheten for at avtalen var urimelig ubalansert. Hans ønske om bevitnelse fra advokat, antar retten nettopp var for å styrke det skjøre avtaleforholdet.

TAPTE SAKEN: Morten Dreyer må gi Pushwagner tilbake sine hovedverk, og også betale en million kroner i erstatning.  Foto: HANS ARNE VEDLOG
TAPTE SAKEN: Morten Dreyer må gi Pushwagner tilbake sine hovedverk, og også betale en million kroner i erstatning. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Ingen kommentar
Ifølge retten har Morten Dreyer krav på tilbakebetaling av disse 400 000 kronene.  Pushwagner har krav på tilbakeføring av bildene som er omfattet av avtalen.

Dette dreier seg om kunst til en verdi av mellom 10 og 15 millioner kroner.

Dagbladet.no har vært i kontakt med Morten Dreyer, som ikke ønsker å kommentere saken før han har fått gått gjennom dommen med sine advokater.

Pushwagner har innkalt til pressekonferanse kl 14 på Arkimboldo i Kunstnernes hus.

Dagbladet.no kommer med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media