DEBATT

Oppussing:

Pusse opp? Slik reduserer du sjansen for budsjettsprekk

God planlegging er halve jobben.

ELSKER OPPUSSING: Nordmenn pusser opp for over 70 milliarder kroner i året, mest i Europa. Foto: NTB Scanpix
ELSKER OPPUSSING: Nordmenn pusser opp for over 70 milliarder kroner i året, mest i Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn elsker å oppgradere boligen vår, og i fjor pusset vi opp for over svimlende 70 milliarder kroner. Det viser tall fra Prognosesenteret. Med dette forbruket troner vi på toppen av oppussingsstatistikken i Europa.

Selv om noe av oppussingskronene går med til nødvendige oppgraderinger, handler mesteparten av pengebruken om estetiske forbedringer av typen bytte farge på veggen eller skifte ut flisene på badet fordi vi er lei av dem vi har.

Uansett hva du har tenkt å pusse opp i år, krever det midler i større eller mindre grad.

Slik vil jeg anbefale deg å gå frem, dersom du skal pusse opp boligen din:

  • Legg en plan. Det meste har potensiale til å bli billigere dersom man planlegger godt. Det gjelder også oppussing. Definer i detalj hva du har tenkt å pusse opp, hvordan du har tenkt å gjøre det osv. Lag deg gjerne et oppussingsbudsjett og kalkuler inn alle kostander. Sørg for å operere med så realistiske priser som mulig. Definer samtidig en tidsplan for oppussingen.
  • Sammenlign priser. Det kan være en del å spare på å sammenligne priser. Ta deg tid til å sjekke dette. Det vil sannsynligvis være verdt den ekstra innsatsen.
  • Vurder hva du kan gjøre selv. Det koster å leie inn profesjonell hjelp, og det er mye å spare på og selv gjøre mye av jobben. En del oppussing krever profesjonell arbeidskraft, og skal ikke utføres av ufaglærte. Men det er mye du selv kan gjøre. Riving, maling, sliping og snekring er eksempler på arbeid du fint kan utføre fore egen maskin. Men være realistisk når du definerer hvilke oppgaver du tenker å ta på deg.
  • Bruk fagfolk. Dersom du skal pusse opp på en god og forsvarlig måte må du bruke fagfolk der det kreves. Unngå svart arbeidskraft, det er både ulovlig og risikofylt.

Sørg for å ha finansieringen i orden. Det er viktig å tenke gjennom hvordan du planlegger å finansiere oppussingsarbeidet. Du har flere valg:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer