Pussig om Midtøsten

Det er bred enighet om de viktige linjene i Midtøstenkonflikten. Det trodde jeg utenriksministeren hadde fått med seg.

MYSTISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor Espen Barth Eide avslutter sin kronikk om Midtøsten med et angrep på de borgerlige partiene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen
MYSTISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor Espen Barth Eide avslutter sin kronikk om Midtøsten med et angrep på de borgerlige partiene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Debattinnlegg

I Dagbladet 8. juli redegjør Espen Barth Eide for det han selv kaller en problematisk ordning, hvor palestinske fanger i israelske fengsler får støtte fra selvstyremyndighetene. Støtten øker med lengden på straffen - altså får de som er dømt for de groveste forbrytelsene mest penger. En av grunnene til at ordningen er problematisk er at den undergraver tilliten til at palestinske myndigheter faktisk tar avstand fra terror. Slik tillit er avgjørende for at det skal være mulig med en fredsprosess i regionen. Det er derfor bra at utenriksministeren, som også leder giverlandsgruppa for de palestinske selvstyremyndighetene (AHLC), så klart sier at ordningen er problematisk.

Det er vanskeligere å forstå at Eides kronikk avsluttes med et angrep på de borgerlige partiene. Det er, på det rent menneskelige plan, forståelig at utenriksministeren misliker å få spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Brevvekslingen som har gått mellom komiteen og UD viser imidlertid med all tydelighet at det var behov for å granske disse ordningene - og UDs kunnskap om disse - nærmere. Eide har også flere ganger i løpet av brevvekslingen beklaget at upresis og mangelfull informasjon har blitt gitt til Stortinget.

Jeg takker for Eides omsorg for de borgerlige partiene i arbeidet med å finne sammen om Midtøsten-politikken. Den skal vi nok klare å bli enige om, på samme måte som Espen Barth Eide har klart å finne sammen med SV, til tross for at de inntil 2009 mente at USA var den største trusselen mot verdensfreden. SV har jo også en holdning til boikott av Israel som har skapt uklarhet om regjeringens utenrikspolitikk.

Vi som har fulgt debattene i Stortinget vet at enigheten om de viktige linjene i Midtøstenkonflikten er bred. Det trodde jeg også utenriksministeren hadde fått med seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.