Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pussy Riot fikk juling

Banket opp under protestaksjon i OL-byen.

ANGREPET: Medlemmer av Pussy Riot, blandt andre Nadezhda Tolokonnikova i blå hette og Maria Alekhina i rosa, angripes av Kosakk-militsen i Sotsji. Foto: AP Photo/Morry Gash
ANGREPET: Medlemmer av Pussy Riot, blandt andre Nadezhda Tolokonnikova i blå hette og Maria Alekhina i rosa, angripes av Kosakk-militsen i Sotsji. Foto: AP Photo/Morry Gash Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alekhina fra Pussy Riot arrestert i OL-byen Sotsji. I dag har punke- og aktivistgruppen aksjonert, men de ble umiddelbart angrepet med hestepisker og køller.

Ifølge Associated Press møttes aktivistene i Pussy Riot på et serveringssted i sentrum at Sotsji, omtrent 30 kilometer fra området hvor de olympiske utøverne konkurrerer. Iført sine karakteristiske pastellfargede hetter, og tett fulgt av flere journalister, løp de ut av serveringsstedet - men ble umiddelbart angrepet av et titalls kosakker.

Kosakker
«Kosakker» var tradisjonelt sett et ord som ble brukt om en folkegruppe som var kjent som gode krigere og hesteryttere. Men forfatter og russlandsekspert Peter Normann Waage sier til Dagbladet at de som nå kaller seg «kosakker» først og fremst tilhører en høyreorientert, sterkt religiøs gruppe.

- Etter at Sovjetunionen brøt sammen oppstod det en gruppe som kaller ser seg kosakker, og noen av dem påstår at de selv stammer fra en eller annen kosakk. Men de er først og fremst høyreorienterte og religiøse. De har en ambisjon om å «rydde opp», og helst få bort utlendingene. De er en slags borgerverngruppe, sier Waage til Dagbladet.

Putin-kritikere
Pussy Riot er skarpe kritikere av Putins regime, og har tidligere gjennomflørt er rekke aksjoner for å rette søkelys mot menneskerettighetsbrudd i Russland.

De to mest profilerte medlemmene, Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova, slapp ut av fengsel på lillejulaften ifjor. De hadde da sittet i fangenskap i Sibir i to år, etter å ha protestert mot Putin i en katedral i Moskva.

Pussy Riots mål for turen til Sotsji skal ha vært å lage en musikkvideo mot Putins nye lov mot homofil propaganda. 

Hele Norges coronakart