Pussy Riot-jentene dømt til to år i fengsel

Skyldige i å ha «forstyrret offentlig ro og orden, motivert av religiøst hat».

(Dagbladet): Medlemmene i det russiske punkbandet Pussy Riot ble verdenskjente da de i vinter ble satt bak lås og slå etter en opptreden litt utenom det vanlige i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva.

Låta Pussy Riot spilte, kalt «Hellige jomfru, fjern Putin» er, som tittelen i stor grad avslører ment som en protest mot den nåværende russiske presidenten Vladimir Putin (59).

Pussy Riot-aktivistene Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24) og Yekaterina Samutsevich (29) ble i dag funnet skyldige etter tiltalen i å ha forstyrret offentlig ro og orden, motivert av religiøst hat.

Dom: To år - Punksangerne i Pussy Riot, som har blitt funnet skyldige av Khamovnichesky-domsstolen i Moskva, var motivert av hat og religiøst fiendskap, sier dommer Marina Syrova ifølge The Guardian.

KJENT SKYLDIGE: Pussy Riot-medlemmene Nadezhda Tolokonnikova (til høyre), Maria Alekhina og Yekaterina Samutsevich har vært fengslet i over fem måneder. I dag ble de funnet skyldige i tiltaten og dømt til to år i fengsel. Foto: AP Photo / Misha Japaridze / NTB scanpix
KJENT SKYLDIGE: Pussy Riot-medlemmene Nadezhda Tolokonnikova (til høyre), Maria Alekhina og Yekaterina Samutsevich har vært fengslet i over fem måneder. I dag ble de funnet skyldige i tiltaten og dømt til to år i fengsel. Foto: AP Photo / Misha Japaridze / NTB scanpix Vis mer

Om lag tre timer etter at de ble kjent skyldige, kom omsider dommen: De tre jentene ble alle dømt til en fengselsstraff på to år.

Tolokonnikova, Alekhina og Samutsevich, som har vært plassert i en slags glassboks i dag, mottok dommen med latter. Ifølge The Guardian ropte flere av de oppmøtte i rettssalen «skam» da dommen ble kjent.

Aktivist arrestert I forkant av rettssaken skal også sjakkgeni og politisk aktivist Garry Kasparov (49) arrestert utenfor Khamovnichesky.

Ifølge Kasparovs offisielle Facebook-side, ble han arrestert på vei inn i tinghuset, til tross for at han var der for å observere, ikke protestere.

Massiv støtte Rettssaken som har pågått siden 30. juli har fått flere musikere på banen og engasjert aktivister verden over, også her til lands.

STORBRITANNIA: Også i Storbritannia har aktivister demonstrert. Disse tre jentene, ikledd fargerike klær og finlandshetter, samlet seg foran den russiske ambassaden i London i går for å levere et protestbrev med 10 000 signaturer til støtte for Pussy Riot i går. Foto:  EPA / Kerim Oktem / NTB scanpix
STORBRITANNIA: Også i Storbritannia har aktivister demonstrert. Disse tre jentene, ikledd fargerike klær og finlandshetter, samlet seg foran den russiske ambassaden i London i går for å levere et protestbrev med 10 000 signaturer til støtte for Pussy Riot i går. Foto: EPA / Kerim Oktem / NTB scanpix Vis mer

Blant musikerne som har vist sin støtte til det feministiske punkbandet er Paul McCartney, Patti Smith, Adam Horowitz fra Beastie Boys, gruppa Faith No More og Madonna.

Ifølge Huffington Post lød McCartneys støtteerklæring slik:

«Jeg håper dere klarer å være sterke og tro at jeg, og mange andre som har tro på fri tale, vil gjøre alt i vår makt for å støtte dere og ideen om artistisk frihet. Ønsker dere lykke til, Paul McCartney.»

Vil ikke si unnskyld Amnesty international har erklært jentene samvittighetsfanger, og over 100 russiske kulturpersonligheter sendte i juli et protestbrev til russisk høyesterett. 

AUSTRALIA: Aktivister demonstrerte med trommespill og såpebobler i Sydney, Australia, i dag. Foto: EPA / Mick Tsikas / NTB scanpix
AUSTRALIA: Aktivister demonstrerte med trommespill og såpebobler i Sydney, Australia, i dag. Foto: EPA / Mick Tsikas / NTB scanpix Vis mer

Selv om Putin mener at det «ikke finnes noe bra» med bandets protest, ga han ifølge NTB sterke signaler om at han ønsket en mild straff.

- Jeg håper retten vil komme til en riktig beslutning, sa han til journalister i London forrige uke.

Pussy Riot, på sin side, har ingen planer om å komme med en unnskyldning til Russlands nyvalgte president.

SPANIA: En maskert demonstrant med den karakteristiske balaklavaen over hodet, står foran en plakat med påskriften «rettferdighet». Bildet er tatt i Madrid, Spania, under en demonstrasjon i går. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix
SPANIA: En maskert demonstrant med den karakteristiske balaklavaen over hodet, står foran en plakat med påskriften «rettferdighet». Bildet er tatt i Madrid, Spania, under en demonstrasjon i går. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix Vis mer

- Putin? Tuller du? Selvfølgelig ikke, det kommer vi ikke til å gjøre, sier Tolokonnikova til den russiske avisa Novaja Gazeta.

Provoserende opptredener Punkrock-kollektivet Pussy Riot ble dannet i Russland i august i fjor. Ifølge Wikipedia har den feministiske gruppa sitt opphav i den politisk ladede kunstnergrupperingen Vojna.

Pussy Riot har det siste året gjort seg kjent for sine provoserende opptredener, blant annet på Den røde plass og metroen i Moskva.

Rundt 30 kvinner skal ha vært tilknyttet kollektivets opptredener, alle under et pseudonym, iført de karakteristiske balaklavaene og fargerike antrekk.

BRASIL: Femen-aktivister protesterte i Sao Paulo, Brasil, onsdag.  Foto: AP Photo / Nelson Antoine / NTB scanpix
BRASIL: Femen-aktivister protesterte i Sao Paulo, Brasil, onsdag. Foto: AP Photo / Nelson Antoine / NTB scanpix Vis mer
UKRAINA: Også i den ukrainske hovedstaden protesterte den feministiske gruppa Femen, blant annet ved å skjære ned et ortodokst kors. Foto: Reuters / Anatolii Stepanov / NTB scanpix
UKRAINA: Også i den ukrainske hovedstaden protesterte den feministiske gruppa Femen, blant annet ved å skjære ned et ortodokst kors. Foto: Reuters / Anatolii Stepanov / NTB scanpix Vis mer