Pussy Riot roser MGP-Conchita

Se pressekonferansen her.

De to Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina besøker Norge og holder akkurat nå pressekonferanse på Deichmanske Bibliotek i Oslo.

De to jentene forteller at de kommer til å være mer menneskerettighetsaktivister enn kunstnere og musikere framover.
- Vi vil ha større fokus på å være menneskerettighetsaktivister, og har skjønt at moderne kunst kanskje ikke alltid er den beste  måten å nå fram med budskapet vårt på.

Roser Conchita På spørsmål fra salen om den østerrikske Eurovision-vinneren og Russlands reaksjoner på seieren svarer jentene at de er glad for at også popkultur kan ha makt. Vinnerlåten er nemlig den mest nedlastede på itunes i Russland etter helgas Eurovision - tross hets og kritikk.

I ettertid har det også kommet fram at det russiske folk stemte fram vinnerlåten til en tredjeplass, men lagt sammen med ekpsertjuryens stemmer endte Russland med å stemme låten fram til en sjetteplass - stikk i strid med sterke stemmer.

MØTTE PRESSEN:  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina på pressekonferasen i går. Foto: Lars Eivind BOnes
MØTTE PRESSEN: Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina på pressekonferasen i går. Foto: Lars Eivind BOnes Vis mer

- Dette viser at kanskje ikke det russiske folk er så ille som man tror, sier jentene, som mener dette beviser at alle ikke er like ille som de mest ekstreme homofilimotstanderne.

Pussy Riot forteller at i Russland kaller man homofile for «det blå folket». Punkaktivistene har helt siden starten slåss for homofiles rettigheter og aksept i hjemlandet.

Til stede på pressekonferansen er også Judith Butler og Rosi Braidotti. De vil snakke om hvorfor de har valgt å komme
på The First Supper Symposium Punk Protest Performance: Pussy Riot i perspektiv.

MER AKTIVISTER: Pussy Riot sier at de framover vil være mer menneskrettighetsaktivister enn kunstnere, og har droppet de fargerike finlandshettene under norgesbesøket.
MER AKTIVISTER: Pussy Riot sier at de framover vil være mer menneskrettighetsaktivister enn kunstnere, og har droppet de fargerike finlandshettene under norgesbesøket. Vis mer

Pussy Riot-jentene har et tett program under norgesturen, som varer i to uker. I kveld møter de ett av sine store forbilder, den berømte kjønnsforskeren og filosofen Judith Butler på Chateau Neuf i Oslo.

Dette møtet kom i stand etter initiativ fra Lisa Pacini og Gisken Braadlie, initiativtakerne bak det feministiske arrangementet «The First Supper Symposoium».

I morgen skal Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina delta på en rekke forskjellige møter og arrangementer i Oslo, blant annet et frokostseminar i regi av Den norske Helsingforskomité og en opptreden på Kulturhuset på Youngstorget på kvelden.

Les også: Samvittighetskjendisene

Møter Garry Kasparov Onsdag skal de besøke Oslo Freedom Forum og æres som en av årets vinnere Vaclac Havels pris for kreativ politisk aktivisme. Her møter de flere av Russlands mest kjente dissidenter, blant annet sjakklegenden Garry Kasparov, en aktiv Putin-kritiker og demokratiforkjemper melder NTB.

En annen viktig årsak til norgesbesøket er jentenes engasjement for fengselsinnsatte verden over, og organisasjonen Zona Prava, som de startet rett etter at de selv ble løslatt fra fengsel på lillejulaften i fjor. I løpet av norgesbesøket skal de besøke flere fengsler, også et høysikkerhetsfengsel.

Litteraturfestivalen Neste uke skal Maria Aljokhina videre til litteraturfestivalen på Lillehammer for å representere Pussy Riot der.

Neste helg, den 24.-25. mai reiser begge jentene til Festspillene i Bergen for å presentere og snakke om filmen «Pussy vs Putin», laget av russiske «Gogol Wifes Production», som har fulgt Pussy Riot fra deres første opptreden på et busstak - iført balaklavaer, til fengslingen i mars 2012 og benådningen og til slutt løslatelsen på lillejulaften.

Bandet - eller aktivistene - i Pussy Riot har reist verden rundt etter at de slapp ut av fengsel, og har nylig vært i USA der de ble møtt av navn som Hillary Clinton, Paul McCartney og Madonna.