Pussy Riot sultestreiker i russisk fengsel

Protest-punkerne risikerer sju år i fengsel for sangen «Hellige jomfru, fjern Putin».

Fjern Putin: Tre angivelige medlemmer av punk-gruppa Pussy Riot har erklært sultestreik. Foto: Scanpix
Fjern Putin: Tre angivelige medlemmer av punk-gruppa Pussy Riot har erklært sultestreik. Foto: ScanpixVis mer

Tre medlemmer av den fengslede russiske punk-gruppa Pussy Riot har i dag erklært sultestreik, skriver The Moscow Times.  

I følge advokatene til gruppa sultestreiker de for å protestere mot at advokatene kun får to fulle arbeidsdager til å forberede seg til høringen kommende mandag. Stevningsdokumentet i saken er i følge avisa 2 800 sider langt.  

Risikerer syv års fengsel Protest-punkerne i Pussy Riot ble verdenskjente da de ble fengslet i vinter etter å ha fremført sangen «Hellige jomfru, fjern Putin» iført fargerike finlandshetter i den store Kristi Frelser-katedralen i Moskva.  

De siktede jentene risikerer nå syv års fengsel for grov ordensforstyrrelse og for å oppfordre til religiøst hat.

- Regjeringen vil unngå skandale Demonstranter har flere ganger krevd at jentene blir sluppet fri. Blant annet har demonstranter låst seg selv inne i en hjemmelaget fengselscelle i nærheten av Tagansky-retten i Moskva, for å vise sin avsky mot fengslingen.  

Mark Feigin, advokat for Nadezha Tolokonnikova, sier til Moscow Times at rettens avgjørelse om at høringen  skal opp på mandag er politisk motivert.  

- Regjeringen forsøker å unngå en skandale ved å avslutte saken og sende jentene til fengsel i midten av august, sier han og legger til at en anke mot avgjørelsen mest sannsynlig vil bli avslått, sier Feigin.  

Amnesty protesterer De tre siktede jentene er Nadezha Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Yekaterina Samutsevich. De tre nekter for å ha hatt noe med opptrinnet i katedralen å gjøre.  

Amnesty international har erklært jentene samvittighetsfanger, og flere enn 100 prominente russiske kulturpersonligheter sendte i forrige uke et protestbrev til russisk høyesterett.  

Sultestreiker: Nadezha Tolokonnikova og to andre jenter risikerer sju års fengsel for å oppfordre til religiøst hat. Foto: Scanpix
Sultestreiker: Nadezha Tolokonnikova og to andre jenter risikerer sju års fengsel for å oppfordre til religiøst hat. Foto: Scanpix Vis mer

«Vi ser ingen juridisk eller praktisk årsak til at disse tre jentene skal holdes isolert, da de ikke utgjør noen reel trussel for samfunnet», står det i brevet.  

Menneskerettighetsdomstolen Også internasjonale stjerner som Adam Horowitz fra Beastie Boys og gruppa Faith No More krever jentene løslatt.  

Den 20. juni leverte Alyokhinas advokat en klage til den europeiske menneskerettighetsdomstolen på vegne av de tre siktede jentene, skriver Interfax.
    
På internett finnes det flere videoer av opptrinnet jentene er siktet for å ha vært med på.

Protesterer: Tre personer har låst inne i en hjemmelaget celle for å vise sin avsky mot fengslingen av de tre jentene. Foto: Scanpix
Protesterer: Tre personer har låst inne i en hjemmelaget celle for å vise sin avsky mot fengslingen av de tre jentene. Foto: Scanpix Vis mer