Puster på USA

Bjørn Sterri trodde Nashville var ensbetydende med countrymusikk og cowboyhatter. Nå er den norske fotokunstneren invitert over for å vise sin nye utstilling.

Lørdag åpner Sterris utstilling «Breathe, keep breathing» («Pust, fortsett å puste») på Fugitive Art Center i countrymusikkens hovedstad. Men de 18 bildene har ingenting med musikksjangeren å gjøre.

- Bildene viser min sønn, Jens Linus, og meg selv. De handler blant annet om barndomsminner, og om forholdet mellom far og sønn, sier Sterri. Han har jobbet med bildene i en fireårsperiode.

Barndommen

- Før jeg fikk barn, tenkte jeg aldri på at jeg skulle dø. Nå er jeg blitt klar over at det kommer noen etter meg som skal «ta over». Det har fått meg til å huske tilbake til min egen barndom da jeg ble adoptert. Samtidig har jeg funnet paralleller til min sønns barndom.

Sterri har jobbet med et gammelt polaroidkamera og tatt bildene på film som er gått ut på dato. Det gjør at bildene ser ut som gulnede fargefoto fra et privat album.

- Har du vært i tvil om det er rett å bruke din egen sønn som modell?

- Egentlig ikke, selv om det har vært et betent tema for fotokunstnere som Sally Mann i USA. Men jeg føler ikke at jeg bruker ham. Jeg jobber raskt med polaroidkameraet, og Jens Linus sier fra. «Alltid må jeg stå stille, pappa!» sukket han nylig. Og da må jeg selvfølgelig rette meg etter det.

Svenskesjokk

Bjørn Sterri driver fotogalleriet Pluto på Bislet i Oslo. Da han studerte på Konstfack i Stockholm, fikk han svenskene til å sette lunsjen i vrangstrupen. Bilder av rumper, rumpehull og tekstikler ble for sterk kost da de hang utstilt på en kafé.

- Rumpene måtte dekkes til i lunsjpausen, flirer han.

«Breathe, keep breathing» åpner lørdag 3. juni og skal etter planen videre på utstilling til flere amerikanske byer.

FAR OG SØNN: Bjørn Sterri med sin nye fotoutstilling, «Breath, keep breathing».