Pustet ut på toppen

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Lene Nystrøm tok pause fra innspillingen av Aquas nye album for å menge seg med tusener av norsk ungdom på festivaltur på fjellet i helga.

- Jeg bare hygger meg. En fin ferie, bare. Norsk fjelluft og bratte bakker. Kan det bli bedre? sprudlet Lene Nystrøm, før hun tok seg til toppen - for like etterpå å fyke ned igjen.

Hun sto midt blant det norske trendsamfunnets aller sterkeste: innovatørene, byfantomene, klubbkongene, skientusiastene og kaféfolket. Som hadde annet å tenke på enn nye romansesrykter som svirrer rundt hele Norges og Danmarks Aqua-Lene.

Sammen med resten av bandet hadde Lene Nystrøm tatt tre dagers pause for å samle nye krefter foran enda en intens innspillingsøkt.

«Top of the Mountain», i utgangspunktet skapt for å gi skiungdommen en real sesong-avslutning, har på tre år utviklet seg til å bli en av de fremste festivalene av populærkultur her til lands. Nå snakker arrangørene i store vendinger.

- En liten Quart

- Vi har jobbet etter en Quart-modell og vil fortsette å bygge ut med tyngde. Vi skal ikke tro at vi har de samme forutsetningene som byen Kristiansand. Men avstandene og lokalitetene her er så festivalvennlig at mange kan misunne oss. Vi har brukt dette året på å bevise det og har tatt kraftig i.

Tilbakemeldingene er overveldende. Sponsorer og samarbeidspartnere vil gjøre «en liten Quart» av dette, sier medarrangør Ole Fredrik Jonsbråten.

Kald og rein luft

- Jeg får ikke puste i denne lufta, gapskrattet og ironiserte det britiske englebildet Skye Edwards fra triphopbandet Morcheeba. For hun hadde jo selvsagt aldri åndet inn reinere luft fra en scene før. - Så kaldt. Men så godt, smilte hun. Rundt henne snødde det på tvers.

Gitarist Paul Godfrey delte også sine åpenbaringer med Dagbladet. For han hadde oppdaget at erotikken og sensualiteten og psykedeliaen og funken og hele Morcheebas kraft ble vel så virkningsfull der oppe i høylandet.

- Som det rocket her på fjellet, da, sa han etter å ha sendt sine sløverslagere langt inn i den norske fjellheimen.

Trend-Oslo på tur

Før britene kom, hadde D'Sound sunget av seg frosten, og siden kom Briskeby , Organics og rapplegendene De La Soul . Etterpå forsvant trendskaperne og trendrytterne alle ut i Beito-natta. Audun Vinger, musikkredaktør i Natt & Dag og selv en av driverne av det norske klubbmiljøet, sto midt iblant dem.

- Hele Trend-Oslo, alle innovatørene av betydning, ser ut til å ha flyttet til fjells denne helga. Dette har blitt en gedigen event over natta nærmest. Et sted å vise seg, og et sted å være. En klassisk samling av den kuleste gruppen unge, og de som gjerne vil tilhøre den gruppen. Det kryr jo av «movers and breakers» her oppe, bemerker Vinger, som tror festivalen vil eksplodere for fullt neste år.

Han hadde tatt med seg sitt eget klubbkonsept, populære «Limited Edition», til Beitostølen.

- Greit nok, flere av oss har sikkert godt av å lufte lungene denne ene gangen i året, humrer han. Bookingansvarlig Peer Osmundsvåg, kjent som DJ Peer, la ikke skjul på at han var stolt i går kveld.

- Vi presenterer det beste av hva Europa har å by på av klubbkultur, på ni scener innenfor en radius på under én kilometer. Her får vi diktere alt som vi vil. Det er elektronikkelitens seier, dette, mener Osmundsvåg.

Han booker selv mye av Quart-festivalens program. - Potensialet er mye større for «Top of the Mountains». Vi får styre det meste på våre egne premisser her, uten noen innblanding, framhever han. Musikkbransjen har vært tungt representert på Beito. Lage Fosheim, Universal Musics norskansvarlige, var en av veldig mange som følte seg tiltrukket av festivalkonseptet - og av naturen.

- Noe godt i emning

- Jeg har snakket med band og med management. De er veldig fornøyde. Vi sitter her med en «ut på tur-følelse», en følelse som drar alt litt ekstra opp. Det at de store navnene dukker opp her, på scenen og blant publikum, er et sikkert tegn på at det er noe virkelig godt i emning her, tror Fosheim.

<B>LENE TIL FJELLS:</B> Lene Nystrøm dro til Beitostølen. Men hun ville ikke fortelle hvem mannen ved hennes side er.
<B>SKIRYTMER:</B> Fra scenen fikk de britiske trip hop-stjernene Morcheeba det til å bruse.
<B>TUNGTVANN TIL TOPPS:</B> Fra ni klubbscener fikk «Top of the mountains» en helt ny dimensjon. Her synger Tungtvann ut sitt tydelige språk.