Pustevansker

Kennelklubben jobber for å forbedre avlsproblemene.

BULLDOG: En av rasene med pusteproblemer. Photo: Daniel Maurer/dpa
BULLDOG: En av rasene med pusteproblemer. Photo: Daniel Maurer/dpaVis mer
Meninger

Norsk Kennel Klub (NKK) mener det er svært positivt at helseproblemer hos hund får oppmerksomhet i media. Det er åpenbart at det finnes utfordringer hos en del raser. Ingen har ønsket å avle frem usunne hunder, men avlen har i enkelte tilfeller hatt uforutsette negative konsekvenser. NKK har igangsatt en rekke tiltak for å reversere dette.

Les også: 700 svenske veterinærer med opprop mot hundeavl: - Valpen får ikke et bra liv

Vi mener kunnskapsformidling er vårt viktigste virkemiddel. Blant andre tiltak kan nevnes arbeidet med rasespesifikke avlsstrategier (RAS), som kartlegger utfordringer i hver enkelt rase, og fastsetter mål og tiltak for å redusere dem. Norsk bulldogklubb gikk i sin RAS inn for bruk av kondisjonstester som ledd i arbeidet med å eliminere pusteproblemer hos rasen. Dette er et godt eksempel på hvordan raseklubbene arbeider.

I vår sendte også Norsk Kennel Klub et brev til Mattilsynet der vi ba om rapportplikt på operasjoner i luftveiene forårsaket av eksteriøre overdrivelser, samt obligatorisk chip-merking av alle hunder. Med en slik ordning vil man ha en oversikt over hvilke hunder som har gjennomgått slike operasjoner, slik at de kan utelukkes fra avl.

Hundevelferd er i fokus på utstillinger. I forkant av europautstillingen på Lillestøm 4.-6. september ble det avholdt en konferanse for alle dommere. Det ble understreket at hunder som viser tegn på pustebesvær eller andre helseproblemer ikke skal premieres. NKKs fire veterinærer observerte bedømmingen.

Avlsmessig fremgang kan ikke skje over natten. NKK ser tegn til at situasjonen har forbedret seg noe, men det vil ta flere år før man ser full effekt av de tiltakene som allerede er igangsatt. NKKs etiske grunnregler sier at «kun funksjonelt friske hunder skal brukes i avl». NKK er fullstendig klar over de utfordringene som finnes, og arbeider hver dag for å eliminere dem. Fortsatt samarbeid mellom veterinærer, raseklubber og oppdrettere er essensielt. Vi har alle et ansvar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.